ÇİÇERO İLYAS BAZNA

İlyas Bazna, öyküsü ikinci dünya savaşı yıllarında biçimlenen, o zamanki adı Milli Amele Teşkilatı olan Türk istihbaratında görevli, önemli bir casus olarak biliniyor.

Anıları Almanca basılan ve yayımlanan İlyas Bazna, İngilizler ve Almanlar arasında, sınırları bugün dahi tam olarak bilinmeyen olayların, öykülerin baş öznesi.

İlk olarak Amerikalılarca 1952 yılında sinemaya uyarlanan öykü, özgün adı yerine çağrıştırdığı anlama uygun olarak Ankara Casusu adıyla Türkiye’de gösterime girmiş.

Son dönemde, öz yaşam öykülerinden uyarlanmış sinema yapıtlarıyla öne çıkan yapımcı Mustafa Uslu, Çiçero İlyas Bazna kurmacasını 2019 yılında gösterime soktu.

Erdal Beşikçioğlu’nun İlyas Bazna’yı canlandırdığı kurmaca, aynı yapımcının öz yaşam öyküleri dizisinin üçüncü yapıtı.

Türk ortak belleğinden çıkmaması gereken konu ve kişileri konu edinen Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu ve Türk İşi Dondurma gibi kurmacalar, bu alanda eksikliği duyumsanan Türkçe içeriklerin çoğalması adına olumlu adımlar.

 

Adı: Çiçero İlyas Bazna
Yönetmen: Serdar Akar
Yazan: Gürkan Tanyaş
Müzik: Onur Özmen
Görüntü: Peter Steuger
Kurgu: Mustafa Preşeva
Oyuncular: Erdal Beşikçioğlu (İlyas Bazna), Burcu Biricik (Kornelya Kapp), Murat Garipağaoğlu (Moyziş), Ertan Saban (Henry Vellington), Tamer Levent (Sör Hughe Knatchbull), Mehmet Ulay (Franz von Papen), Levent Ülgen (Numan Menemencioğlu), Mehmet Esen, Selen Öztürk (Nevin), Mehmet Ezel Özgün (Ali), Gerry George (Vinston Çörçil), Pete Cunningham (Adolf Hitler), Açelya Özcan, Sinem Süle, Aylin Kılıçarslan, Eren Devrim, Çiğdem Selışık Onat, Cem Kurtoğlu (Yugoslavya Büyükelçisi), Altan Erkekli
Giysi Tasarım: Baran Uğurlu
Sanat yönetmeni: Soydan Kuş
Süre: 126’
Dili: Türkçe – Almanca – Arnavutça – İngilizce
Yapımcı: Mustafa Uslu –Digital Yapım
Yapım: Türkiye – 2019

ÇİÇERO İLYAS BAZNA - 2019

Önceki İçerikTürklerin Ne İşi Var Burada!
Sonraki İçerikMeastro: Özüm ve Zaman Hakkında
" Yazacaksınız, yanılgı nerdedir, doğrusu ne olabilir; tartışacağız, iyisini elbirliğiyle araştıracağız. Hadi, hazır mısınız? Ben hazırım, ne eleştirmekten korkarım, ne eleştirilmekten; üstelik o çok sevdiğim kusurumu hâlâ düzeltemedim: Fena halde doğru söylerim!.” Atilla ilhan (1925-2005)

Yorum

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz