GELİN

Gelin, Türk mitolojisinden derin izler taşıyan, sıradışı bir konuyu yeni dünyanın gündemine taşıyan, 2009 yılı yapımı bir sinema filmi.

Benzer biçimde halk inanışlarına dayalı Kadak kurmacasından sonra çekilen ve daha özgün öğelerle tasarlanmış yapımıyla Gelin, benzer doğal çevrenin komşu ulusları arasındaki kültürel geçişleri de yansıtıyor.

Kazakeli yapımı Gelin kurmacası, Altay Dağlarının eteklerindeki bir yurtta yaşayan ailenin özelinde, eski Türk gelenekleri ve yaşam tarzına ilişkin ipuçları veriyor.

Gelin, zamanı yaşatan tasarımıyla, varolan çevre sesleri, bağırış ve çığırışların dışında konuşmaya yer verilmemiş haliyle, izleyenlere belgesel tadında bir seyir zevki sunuyor.

Doğa ile barışık hayatın sade ama görkemli yanlarına, görüntü yönetmeninin olumlu etkisi, anlatılan destansı öykülerin, kolayca duyumsanmasını ve anlaşılmasını sağlıyor.

Bir yanıyla övgü almak üzere batıya göz kırpan anlayışla çekilen film, Kazak Türklerinin töresinde yer almayan kimi davranışların abartılı bir biçimde öne çıkarılarak sahnelendiği bölümler yok sayılmak koşuluyla güzel bir kurmaca.

Ermek Tursunov kurmacalarında Kamcılık izlerine ilişkin Fatma Umay Öçkomaz‘ın yüksek lisans tezinde yer verilen, yazarın Ermek Tursunov ile Almatı’da yaptığı kapsamlı söyleşide, yönetmenin ve yapıtlarının temel izlekleri açıklanıyor.

 

КЕЛIН Yermek Tursunov

Adı: Gelin
Özgün Adı: KELİN (КЕЛIН)
Yönetmen: Ermek Tursunov
Yazan: Aktan Arım Kubat, Ermek Tursunov, Murat Saruulu
Görüntü Yönetmeni: Murat Aliyev
Yapım Tasarım: Aleksandr Rorokin
Sanat Yönetmeni: Maksim Anapyanof
Kurgu: Svetlana Niyazova
Müzik: Adil Hüseyinov,
Ses: Sergey Lobanof
Yapımcı: Tasbolat Merekenof, Aleksandr Vovnıyenko
Uygulayıcı Yapımcı: Yermek Amanşayef
Oyuncular: Gülşöhret Jubayeva (Gelin), Turahan Sadıkova (Ana), Yercan Nurımbet (Bektaş), Kuvandık Kıstıkbayef (Mergen), Nurcan Turganbayef (kayın)
Yapım: 2009 – Kazakistan
Tür: kurmaca
Süre: 80’ 28”
Telif Hakları: Kazak Film

GELİN - 2009

Önceki İçerikKim Deli Taklidi Yaparak Akıl Hastanesine Yatmak İster?
Sonraki İçerikİnsanın Ait Olduğu Yer, Kurtulmak İstediği Yerdir
" Yazacaksınız, yanılgı nerdedir, doğrusu ne olabilir; tartışacağız, iyisini elbirliğiyle araştıracağız. Hadi, hazır mısınız? Ben hazırım, ne eleştirmekten korkarım, ne eleştirilmekten; üstelik o çok sevdiğim kusurumu hâlâ düzeltemedim: Fena halde doğru söylerim!.” Atilla ilhan (1925-2005)

Yorum

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz