YEDİ SAMURAY

Japon ulusunun geleneklerinde köklü yeri olan Samuraylık üzerine kurduğu öyküsünde Akira Kurosava, toplumda karşılığı olan geçmişin derin öğelerini yapıtına taşır.

Japon sinemasını denetimleri altında tutarak, etki alanlarını istedikleri gibi yönlendirenlere karşın yitirİlmeyen direncin bir yansıması Yedi samuray.

Abd ile yapılan orantısız savaştan yenilgiyle çıkan Japonların, ortak bellek üzerinden bir korunma aracı durumuna geçen Japon sineması, olağanüstü koşullarda bile etkisini sürdürdü.

Sığ geçmişinin yetersizliğini örtme çabasındaki abd’nin yaymaca kurumu Holivut, Kurosava’nın bu yapıtını Muhteşem Yedili adıyla kendi sinemasına uyarlayarak ortak kimlik açığını gidermeye, bir yönüyle gelenek oluşturmaya katkı sundu.

Aslı olmayan ama gerekliliği duyumsanan alanlarda yeni kahramanlar yaratma bir anlamda kahramanlık uydurarak kimlik kazanma çabası, kültür gelişmişliği sığ olan toplulukların başvurduğu bir yöntem.

Adı: Yedi Samuray
Özgün Adı: 七人の侍 (Şiçhinin no Samuray)
Yönetmen: Akira Kurosava
Yazan: Akira Kurosvwa, Şinobu Haşhimoto, Hideo Oguni
Görüntü Yönetmeni: Asakazu Nakai
Kurgu: Akira Kurosava
Müzik: Fumio Hayasaka
Oyuncular: Takaşi Şimura (Kambei Şimada), Toşiro Mifune (Kikuçiyo), Daisuke Kato (Şiçiroji), İsao Kimura (Katsuşiro Okamoto), Yusufata, Minoru Çiaki (Heihaçi Hayaşida), Seiji Miyaguçi (Kyūzo), Yoşio İnaba (Gorobey Katayama)
Yapım: Japonya – 1954
Süre: 207’

YEDİ SAMURAY - 1954

Önceki İçerik“Kılıçları Ne Kadar Süslü Olsa Yine Keser.”
Sonraki İçerikCengiz Han’a En Uzun Süre Direnen Kentin Öyküsü
"İnsanlar ne zaman bir savaş başlatacak olsa, onlara şöyle diyordum: Durun! Kan dökmeyin!. Şimdi de tekrar ediyorum: Ey dağların, denizlerin öbür tarafındaki insanlar, siz ki mavi göğün altında yaşıyorsunuz, savaş neyinize gerek?" Toprak Ana - Cengiz Aytmatov

Yorum

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz