AHMET ESAT TOMRUK ANILARI

Türk sinemasında İngiliz Kemal dizisinden filmlerin ilki, 1952 yılında çekilen İngiliz Kemal Lavrens’e Karşı. Bu filmden yıllar sonra, yönetmenliğini Osman F. Seden’in yaptığı İngiliz Kemal’in Oğlu ve Ertem Eğilmez yorumuyla İngiliz Kemal adıyla çekilen diğer iki kurmaca ise 1968 yılı yapımı.

İngiliz Kemal, Cumhuriyet kurulduktan sonra Tomruk soyadını alan Ahmet Esat adli bir Türk’tür. Çok iyi bildiği yabancı diller sayesinde İstanbul ve diğer Türk kentlerinin işgali sürecinde yerine getirdiği özel görevler, onun İngiliz Kemal olarak anılmasını sağlamıştır.

Osmanlının yıkılış yıllarıda, kaçınılmaz olarak başlayan Türk direnişine verdiği katkılar izleğinde oluşturulan öykünün ve Lütfi Ömer Akad yorumuyla çekilen kurmacanın yazarı Osman F. Seden.

Filmde, işgalci İngilizlerin ve Fransızların çabalarını boşa çıkarmak ve başkent İstanbul ile yurdun diğer bölgelerindeki Türklerin direnişlerine destek olmak üzere verilen mücadeleler ortaya konurken, İngiliz Kemal ve düşman casusu Lavrens karşı karşıya getirilir.

Adı: İngiliz Kemal Lavrens’e Karşı
Yönetmen: Lütfi Ömer Akad
Yapımcı: Lütfi Ömer Akad
Yazan: Osman Fahir Seden
Oyuncular: Ayhan Işık (İngiliz Kemal/Esat), Gülistan Güzey (Leman), Muzaffer Tema (Lavrens), Pola Morelli (Jeanette), Talat Artemel ( Rıza), Muazzez Arçay, Bülent Oran, Muharrem Gürses, Feridun Çölgeçen (Albay Cummings) , Şadıman Ayşın, Nubar Terziyan, Turhan Göker (Reşit), Hasan Ceylan (Hrisantos), Sırrı Gültekin (Yzb.Hilton), Mümtaz Alpaslan, Osman Türkoğlu, Alaeddin Demirkol, Afif Kandemir
Müzik Derleme: Kadri Şençalar
Görüntü Yönetmeni: Enver Burçkin
Kurgu: Turgut Kuzu
Türü: Kurmaca
Yapım: 1952 – Türkiye
Süre: 95 dakika
Dil: Türkçe
Telif hakları: Kemal Film

İNGİLİZ KEMAL LAVRENSE KARŞI 1952

Önceki İçerikİngiliz Oyununa Gelmiş İrlandalıların Öyküsü
Sonraki İçerikÇağdaş Yaşam Biçiminin Ağır Bedeli
" Yazacaksınız, yanılgı nerdedir, doğrusu ne olabilir; tartışacağız, iyisini elbirliğiyle araştıracağız. Hadi, hazır mısınız? Ben hazırım, ne eleştirmekten korkarım, ne eleştirilmekten; üstelik o çok sevdiğim kusurumu hâlâ düzeltemedim: Fena halde doğru söylerim!.” Atilla ilhan (1925-2005)

Yorum

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz