BU HIRSIZLIK İYİ OLDU!

Metin Erksan’ın “yabancı sinema yandaşları” diye nitelediği, kimliklerinin en belirgin yanı çıkarcılık olan işbirlikçi çevreyi, koçbaşı gibi kullanan egemenlerin belirlediği denetimli alan, Türk sinemasının sınırlarını belirlemiş görünüyor.

Sinemaya emek verenlerin yeni yeni yazmaya başladıkları anılardan, onları ilgiyle dinleyenlere anlattıklarından anlaşılıyor ki, çizgiyi aşanlar, kendilerine ayrılmış oyun alanının dışına çıkanlar ya görmezden gelinmiş ya da değersizleştirilmeye çalışılmış.

Sanat tarihi eğitiminin özüne kazandırdığı üst bakışla yazdığı nitelikli eleştirilerle sinema alanına geçen Metin Erksan, Türk sinemasının önüne çekilen engelleri aşmanın hiç de kolay olmadığını her söyleşisinde dile getirir.

Filmin Oluş Öyküsü

Suçlular Aramızda yapıtıyla ilgili konuşurken öne çıkan kaygısı yine Türk Sineması:

“Birsel Film bir yarışma açtı; ikramiyesi de çok büyük. Bir senaryo yarışması. Birinci gelecek hikayeyi de ben çekeceğim (Bu filmin anlaşmasını Berlin Film Festivali’ni kazanmadan yapmıştım).

Ancak kurul gelen hikayelerden hiçbirini beğenmedi. Daha doğrusu birini beğenmişler, ama Birsel Film’in yöneticisi ben bunu çevirmem demiş. Benim de kanaatim o yöndeydi. İş kaldı başa. Ben de oturdum Suçlular Aramızda’yı yazdım.

O zaman itibarlı aileler vardı. Müthiş zengin aileler, bir sınıf türüyor Türkiye’de. Bunlardan bir isim de Gülbekyan.

Gazetelerde okudum, Gülbekyan bir tarihte gelinine çok değerli bir kolye hediye etmiş. Gel zaman, git zaman kolye çalınmış, ama hırsızlar satmaya çalıştıklarında şok olmuşlar, çünkü kolye sahte çıkmış.

Gelinine sahte kolye hediye etmiş Gülbekyan. Ben bu olayı çok sevdim. Böyle bir rezillik olmaz. Film de bunun üzerine kurulu. Büyük bir taşlama var.

Gerçi ben filmi şimdi çeksem aynısını yapmam tabii ki ama yine de o zamanın şartları içinde biçimini en çok sevdiğim filmimdir.

Film bitti, gösterime girdi, hiç ses seda yok, olumlu olarak diyorum. Aksine sinema yazarlarının “nedir bu ya” gibisinden bir tavırları var. Hem de ilerici, devrimci geçinen sinema yazarları bunlar. Hiçbir şekilde anlamadılar ne söylediğimi.

Yahu bakın, burada bir kepazelikler devam ediyor. Aileye bak, aileye. Gelin başka türlü, kayınpeder başka türlü… Sanki öyle bir şey olmamış gibi davrandılar. Neden? Bana kızıyorlar. Benim kişiliğimden kaynaklanıyor hepsi. Herhalde bu.”

Adı:Suçlular Aramızda
Yönetmen: Metin Erksan
Yazan: Metin Erksan
Görüntü: Mengü Yeğin
Kurgu: özdemir Arıtan
Oynayanlar: Belgin Doruk (Demet ), Tamer Yiğit (Halil), Ekrem Bora (Mümtaz), Leyla Sayar (Nükhet), Erol Taş (Kaptan), Bilade Aybars (Yazıcı), Atıf Kaptan (Halis Bey), Hakkı Haktan (Yusuf), Gülben Alpkaya (Mümtaz’ın Sekreteri), Işık Yaktili (Yusuf Abi), Neşet Özince (Neşet), Osman Türkoğlu (Komiser), Feridun Çölgeçen (Avukat), Faik Coşkun (Kuyumcu), Ahmet Turgutlu (Muhtar), Sabahat Işık, Hamdi Şarlıgil (Hamdi), Cihat Özsu (Cihat), Muzaffer Yenen (Doktor)
Müzik Derleme: Fecri Ebcioğlu
Ses: Tuncer Aydınoğlu
Işık: İlhan Özakova
Yapımcı: Birsel Film – Nüzhet Birsel, Özdemir Birsel
Yapım: 1964 – Türkiye
Tür: Kurmaca
Süre: 98′

Ede Kitap

Yorum

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz