YABANCI GÖZÜYLE TÜRKLER

Kısa adıyla 1001 Güç diye bilinen, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu tarafından yayınlanan, Türk tarihi ve medeniyeti üzerine araştırmaları ile bilinen Avusturyalı belgeselci Erich Feigl imzalı belgesel yapımdır.

Renkli televizyon yayınlarına çoğu Avrupa ülkesinden önce geçen TRT Kurumu, asıl anlatıcı dili Almanca olan renkli çekilen belgeseli, Türkçe seslendirerek yayınladı.

Belgesel, işgal altındaki Doğu Türkistan’da, çoğunlukla Uygur Türklerinin yaşadığı bölgenin son durumunu batıyla paylaşan bir içeriğe sahip.

Kazak Türkleri ve Kırgız Türkleri ile Dunganlar gibi Müslüman toplulukların da bulunduğu geniş ve verimli toprakların, yer üstü ve yer altı baylıklarının yanısıra halkın yaşam biçimine ilişkin pek çok bilgi belgeselde yer bulmuş.

Seksen sonrası liberal yaklaşıma uygun bir anlayışla çekildiği izlenimi veren belgesel, Sovyetlerın yıkılma dönemine yakın zamanda yayına girmesiyle akıllarda kimi soru imlerinin oluşmasını da tetkliyor.

Rusların Türkistan bölgesini işgal ettikten hemen sonra çektikleri,  işgal edilen yerlerin insan ve doğal varlıklarının bir dökümü sayılabilecek TÜRKSİB belgeseli gibi 1001 Güç belgeseli de Uygureli’nin kültürden, ziraate, sanattan ticarete değin tüm özelliklerini sayıp döken bir yapım.

Yapımcısının hangi niyetle kurguladığı tartışlabilecek belgeselin, Türkler açısından çok önemli bir belge yapım olduğu gerçeği, göz ardı edilemeyecek denli yalın ve açık.

Adı:1001 Güç
Özgün Adı:Tausend und Eine Macht Kraft Und Geheımnıs Der Turkvölker Xınjıangs
Yönetmen: Erich Feigl
Kamera: Harald Mittermiller
Kurgu: Josef Neuper
Müzik: Peter Schvaba
Dili: Uygur Türkçesi – Almanca
Çekim Bölgesi: Uygureli – Çin
Türü: Belgesel
Yapım Yılı: 1987 – Avusturya
Süre: 58 dakika

Önceki İçerikApu’nun Dünyası
Sonraki İçerikFikrimden Geceleri Yatabilmirem
" Yazacaksınız, yanılgı nerdedir, doğrusu ne olabilir; tartışacağız, iyisini elbirliğiyle araştıracağız. Hadi, hazır mısınız? Ben hazırım, ne eleştirmekten korkarım, ne eleştirilmekten; üstelik o çok sevdiğim kusurumu hâlâ düzeltemedim: Fena halde doğru söylerim!.” Atilla ilhan (1925-2005)

Yorum

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz