TİYATRODAN SİNEMAYA

Buzlar Çözülmeden, Cevat Fehmi Başkut’un, 1964 yılında yazdığı ve aynı yıl sergilenen tiyatro oyunudur.

Oyun, birebir uyarlama sayılacak yöntemle ilk kez Nejat Saydam yönetiminde 1965 yılında, aynı adla sinemaya uyarlandı. Kartal Tibet’in 1986 yılında Deli Deli Küpeli adıyla ikinci jez izleyiciyle buluşturduğu öykü, toplumcul gerçeklikler izleğinde ilerleyen ve güldürü unsurlarına yaslanan bir kurmaca.

Erzurum’da, 1965 yılında çekilen Buzlar Çözülmeden, TRT Türkü dağarcığında yörelere özgü okunuşlarıyla farklı söylenişleri olan “Bu Yıl Bu Dağların Karı Erimez” adlı Pir Sultan Abdal deyişinin, Erzurum yorumuyla açılıyor.

Başlıca kişiliklerin Fikret Hakan, Selda Alkor, Nuri Altınok, Atıf Kaptan, Reha Yurdakul, Suzan Avcı, Sami Hazinses ve Ali Şen tarafından canlandırıldığı kurmacada, halkın yoksul ve umarsız yaşamı zorlu kış koşullarında çekilen görüntülerle desteklenmiş.

Öykü, akıl hastanesinden kaçan iki delinin, sorunlara yalın bakışlarını ve geliştirdikleri çözüm yollarını, güldürü biçemiyle aktarıyor.

 

Adı: Buzlar Çözülmeden
Yönetmen: Nejat Saydam
Öykü: Cevat Fehmi Başkut (Buzlar Çözülmeden adlı oyun)
Uyarlama Yazarı: Nejat Saydam
Görüntü: Melih Sertesen
Kurgu: Özdemir Arıtan
Müzik: Şahin Gültekin
Türküleri Okuyan: Şahin Gültekin
Oyuncular: Fikret Hakan (Deli Kaymakam), Selda Alkor (Hatice), Nuri Altınok (Deli Çavuş), Atıf Kaptan (Deli Hakim), Reha Yurdakul (Jandarma Komutanı Ekrem Yüzbaşı), Ahmet Yusuf (Yazar), Suzan Avcı (Çukurovalı Çengi Afet), Hüseyin Baradan, Ali Şen (Toptancı Hacı Karamuratoğlu), Sami Hazinses (Tahrirat Katibi Şükrü Özyazıcı), Osman Alyanak (Dava Vekili Şeref Hakarar), Müslüm Er (Ali)
Dekor: Fethi İnan
Işık: Fehmi Eryılmaz, Ahmet Ateş
Ses: Tuncer Aydınoğlu
Yapımcı: Murat Köseoğlu
Dil: Türkçe
Süre: 91’
Yapım: 1965 – Türkiye
Telif Hakları: Acar Film

Önceki İçerikJaponları Kuyudan Çıkaran Filmler
Sonraki İçerikYasojiro Ozu’nun İkinci Norikosu
" Yazacaksınız, yanılgı nerdedir, doğrusu ne olabilir; tartışacağız, iyisini elbirliğiyle araştıracağız. Hadi, hazır mısınız? Ben hazırım, ne eleştirmekten korkarım, ne eleştirilmekten; üstelik o çok sevdiğim kusurumu hâlâ düzeltemedim: Fena halde doğru söylerim!.” Atilla ilhan (1925-2005)

Yorum

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz