DOKUZUNCU BÖLÜK

Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra, kara kapitalizmin boyalı yüzüyle tanışan kimi eski “Sovyet Yuttaşları”, önlerine sürülen yeni düzene uyum sağlamakta zorlanmadı.

Yeni düzen, eskinin alışkanlıklarına yeni örtüler sundu ve pek çok alanda görece bir yenilenme yaşanır oldu.

Sovyet Sineması da bu alanlardan biri. Güçlü, sinema yaratma becerisine sahip sanatçıların eline daha elverişli altyapı olanakları geçince yeni filmler peş peşe gelmeye başladı.

Geçiş döneminin kirli kazanımları, sinema yoluyla arındırılmaya elverişli olunca, doğulu batılı demeden tüm akbaba yatırımcılar, bu alana para yatırdı ve karşılığını misliyle aldılar.

Sömürgecilerin onlarca yıl işgal etmeye çalıştığı, yakıp yıktığı Afganistan, bu kez yeni yaymacanın aracı haline gelen sinemaya kaynak oldu.

Rus sömürgeciler, 1979 yılından, Sovyetlerin yıkılışına dek süren zulüm dolu günlerde yaşanılanlardan yeni öyküler kurdu ve onları sinemanın konusu olarak kullanmaya başladı.

Bu dönemin sineması Ruslara, geçmişin yeniden yorumlanması ve özlerinin isteğine göre anımsatılması olanağını verdi.

Dokuzuncu Bölük, Afganistan’dan kaçarak kurtulan Rusların, bu sonu unutturacak küçük yengi anlarını öne çıkarma çabasıyla çektikleri bir film.

Yıllar sonra aynı sonla yerli işbirlikçilerini bile almadan Afganistan’ı terkeden amerikalı işgalcilerin, geçmişte yaptıkları, Vietnam yenilgisini unutturma çabası taşıyan, tekil örneklerle tümü karatma yöntemini uyguladıkları filmlere benzer bir kurmaca, Dokuzuncu Bölük.

Adı: Dokuzuncu Bölük
Özgün Adı: 9 Рота
Yönetmen: Fedor Bondarçuk
Yazan: Yuri Korotkov
Müzik: Andrey Feofenov, Dato Evgenidze
Görüntü: Maksim Osadçi
Kurgu: Igor Litoninsky
Sanat Yönetmeni: Grigori Puşkin
Oyuncular: Artur Smolyaninov, Aleksey Çadov, Konstantin Kryukov, İvan Kokorin, Artyom Mihalkov, Soslan Fidarov, İrina Rahmanova,
Yapımcı: Alexander Rodnyansky, Yelena Yatsura, Sergey Melkumov
Yapım Yılı: 2005 – Rusya Federasyonu, Ukrayna, Finland
Süresi:130’

DOKUZUNCU BÖLÜK - 2005

Önceki İçerikGarip Bülbül
Sonraki İçerikKaymakam mı? Deli mi Oldunuz Siz?
" Yazacaksınız, yanılgı nerdedir, doğrusu ne olabilir; tartışacağız, iyisini elbirliğiyle araştıracağız. Hadi, hazır mısınız? Ben hazırım, ne eleştirmekten korkarım, ne eleştirilmekten; üstelik o çok sevdiğim kusurumu hâlâ düzeltemedim: Fena halde doğru söylerim!.” Atilla ilhan (1925-2005)

Yorum

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz