ÇALAMA

Tam karşılamamakla birlikte şimdilik Türkçe söylence diye tanımlanan mitoloji, akla gelen tüm sanat kollarının önemli esin kaynaklarından biri.

Genel anlamda Türk söylencesinin de beslendiği kaynaklar olan Altay, Çuvaş, Yakut, Moğol ve Macar halk inanışlarının günümüze aktarılan sayısız örneklerinden yola çıkılarak kurgulanmış bir kurmaca Çalama.

Çalama, söz kökü çalmak olan, bir düşüncenin, soyun, tohumun sürekliliğini sağlamak üzere yapılan eylemleri tanımlayan, günlük Türkçede geçerliliğini koruyan çok eski bir söz.

Daha iyi anlaşılması için somut anlamda “yoğurt çalmak”, soyut anlamda ağaç dallarına “çaput bağlamak” örnek gösterilebilir.

Belçika, Almanya ve Fransa ortaklığıyla Moğolistan’da çekilen Çalama, Türkçeye Suyun Rengi diye çevrilmiş. Film, Kazakistan yapımı Gelin kurmacasına benzer biçimde halk inanışlarını öne çıkaran bir izleğe oturtulmuş.

Fransızca Ataların İşareti adıyla anılan kurmaca, adını, öteki aleme gidenlerin ruhunu temsil ettiği inancıyla “Yaşam Ağacı” ya da “Dilek Ağacı” dallarına asılan gökşen çaputun, Moğolca söylenişinden alıyor.

Kurmacanın adını açıklamak bile pek çok halk inanışları ve göstergeleri barada bilgi iyesi olmayı gerekli kılıyor. Gökşen çalama çaputları, yeşil elmalar, od, ocak, kam, gök diye başlayan pek çok simge öğe, kurmacanın anlam katmanlarının derinliğini oluşturuyor.

Bir salgın gerekçe gösterilerek yerinden yurdundan edilen insanların yaşadıkları kültürel soykırımı, çevre talanını ve toplumları küresel yapının gereklerine göre dönüştüren baskıcı tutumu, karmaşık gibi görünen güçlü bir öyküyle aktaran kurmaca, sıradışı, düşündüren ve sorgulatan bir anlatımla sunulmuş.

Adı: Suyun Rengi
Özgün Adı: Khadak
Yönetmen: Peter Brosens, Jessica Voodvorth
Yazan: Peter Brosens, Jessica Voodvorth
Müzik: Christian Fennesz, Dominique Lavalree, Michel Schöpping, Altan Urag
Görüntü: Rimvydas Leipus
Kurgu: Nico Leunen
Oyuncular: Batzul Khayankhyarvaa (Bagi), Tsetsegee Byamba (Zolzaya), Banzar Damchaa (Dede), Tserendarizav Dashnyam (Kam), Dugarsuren Dagvadorj (Anne), Uuriintuya Enkhtaivan (Naraa), Otgontogos Namsrai (Hekim), Gereisukh Otgon (Hemşire), Bat-Erdene Damdinsuren (Zolzaya’nın ağabeyi)
Yapım Tasarım: Agi Davaachu
Yapımcı: Heino Deckert, Byamba Sakhya, Od Hovell
Yapım: Almanya, Fransa, Belçika, Moğolistan
Yapım Yılı: 2006
Süresi: 104’

KADAK - 2006

Önceki İçerikYasojiro Ozu’nun Son Norikosu
Sonraki İçerikŞu Mübarek Günde Küsmek Olur mu?
" Yazacaksınız, yanılgı nerdedir, doğrusu ne olabilir; tartışacağız, iyisini elbirliğiyle araştıracağız. Hadi, hazır mısınız? Ben hazırım, ne eleştirmekten korkarım, ne eleştirilmekten; üstelik o çok sevdiğim kusurumu hâlâ düzeltemedim: Fena halde doğru söylerim!.” Atilla ilhan (1925-2005)

Yorum

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz