YILANLARIN ÖCÜ

Metin Erksan’ın yorumuyla Türk sinemasına kazandırılan Yılanların Öcü, toplumcul içeriği ve yönetmen tercihlerini öne çıkaran biçemiyle çekildiği dönemin diğer kurmacalarından çok ayrı bir yer edinir.

Güçlü olanla haklı olanının dirençlerinin sınandığı kurmacada Metin Erksan, her zaman olduğu gibi gerek oyuncu yönetimi gerekse oyunu izleyen çekim becerileriyle Yılanların Öcü’nün herşeyiyle kendisine ait olduğunun altını çizer.

Aydın olmanın sorumluluğuyla seçtiği konular ve sürekli deneyen yönetmen bakışıyla Türk sinemasının tartışmasız öncüsü olan Metin Erksan’ın Yılanların Öcü kurmacası, tüm zamanların en nitelikli filmleri arasında üst sıralardaki yerini günümüzde de koruyor.

Susuz Yaz ile su; Yılanların Öcü ile toprak ve Kuyu ile kadın üzerinden mülkiyet kavramına açıklık getirmeye çalıştım sözleriyle temel yaklaşımını açıklayan Metin Erksan, üç kurmacanın da uyarlama yazarıdır.

Türk Sineması geçmişinde, tek bir kavrama yoğunlaşan, düşünce temelinde birleşen ve her biri birbirinden bağımsız üç ayrı  kurmacayla tamamlanan ilk çalışmayı gerçekleştirme başarısı Metin Erksan’a aittir. Yaygın söylemiyle ilk üçleme, Metin Erksan yönetmenliğinin ürünü, bu yapıtlardır.

Yılanların Öcü adıyla renkli olarak 1985 yılında Şerif Gören tarafından çekilen ikinci kurmaca ise Yavuzer Çetinkaya uyarlamasıdır ve Yeşilçam’ın bilindik biçemine daha yatkın yorumlanmıştır.

 

Adı: Yılanların Öcü
Yönetmen: Metin Erksan
Öykü: Fakir Baykurt (Yılanların Öcü)
Senaryo Yazarı: Metin Erksan
Oyuncular: Fikret Hakan (Kara Bayram), Nurhan Nur (Hatça), Aliye Rona (Irazca), Sadiye Arcıman (Fatma), Kadir Savun (Agali Dayı), Erol Taş (Haceli), Ali Şen (Muhtar), Fikret Uçak, Talat Güryuva, Hakkı Haktan (Bekçi Mustafa), Gürbüz Karakaş, Suzan Uçaner, Behice İmer, Fahrinnisa Yegin, Hüseyin Karındoyuran, Bahri Özkan, Şahin Kızıltunç, Mustafa Çimen, Selahattin Genç, Burhan Kaya, Hasan Kadıoğlu, Mustafa Varol, Ramazan Tekiner
Yapım: Nusret İkbal
Foto Direktörü: Mengü Yegin
Kameraman: Hüseyin Karındoyuran
Kamera Asistanları: Şahin Yıldırım, Ahmet Erhan
Asistan Rejisörler: Fikret Uçak, Kemal İnci, İsmet Soydan, Nusret Alptekin
Montaj: Zafer Davutoğlu
Senkron: Mehmet Bozkuş
Negatif Montaj: Ali Berkan
Labortuvar Şefi: Mihal Skarpetis
Müzik: Yalçın Tura
Ses: Tuncer Aydınoğlu
Matipo: Recai Karataş
Set Direktörü: Talat Güryuva
Dekor: Sohban Koloğlu
Aksesuar: Hakkı Haktan
Prodüksiyon:Selahattin Genç, Asım Özbek, Mustafa Çimen
Yapım: 1962 – Türkiye
Tür: Kurmaca
Süre: 105′

YILANLARIN ÖCÜ - 1962

Önceki İçerik“Kadınlara İyilikle Davranın”
Sonraki İçerikAsabiyim, Asabisin, Asabiler…
" Yazacaksınız, yanılgı nerdedir, doğrusu ne olabilir; tartışacağız, iyisini elbirliğiyle araştıracağız. Hadi, hazır mısınız? Ben hazırım, ne eleştirmekten korkarım, ne eleştirilmekten; üstelik o çok sevdiğim kusurumu hâlâ düzeltemedim: Fena halde doğru söylerim!.” Atilla ilhan (1925-2005)

Yorum

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz