İBLİSİN KOL GEZDİĞİ BUNLU DÖNEMLER

Ali Hamrayev’in Sovyet dönemi filmler arasında adı öne çıkan Yedinci Kurşun kurmacasından sonra çektiği Koruma, Rus iç savaşı diye anılan dönemden öyküleri öne çıkarıyor.

Geçtiğimiz yüzyılın büyük paylaşım döneminde, İngiliz ve Rus işgalcilerin payına düşen Türk yurtlarında, istila ve işgallere direnenlere Rusların verdiği ad Basmacılar idi.

Kurmaca, İngilizlerin yüksek bedeller ödeterek sattığı ve Ruslardan ele geçirilen silahlarla direnişi sürdüren topluluklar ve kişiler arasında, İngilizlerin başı çektiği, İran gibi fırsatçı yönetimlerin körüklediği, ayrıştırıcı yaklaşımlarla oluşan bunlu zamanlara, Sovyet bakışıyla ışık tutuyor.

Hamrayev filmlerinde gördüğümüz, Rusların ortaya koyduğu düzene bağlılık; ayrılıkçı diye adlandırılan Basmacıların, kimi ilkesiz ve çıkarcı yaklaşımları arasına sıkışmış toplum ve gençliğin verdiği tezcanlılıkla yönünü yeniden yana çizen genç kız varlığı bu kurmacada da yerli yerinde kullanılıyor.

Tarkovski’nin İz Sürücü kurmacasına atıfta bulunarak yedinci sanat değeri vurgulanan filmde, Cengiz Aytmatov öyküsünden uyarlanan İlk Öğretmen’de Duysen’i oynayan Bolot Beyşenaliyev gibi dönemin önemli oyuncuları yer alıyor.

Adı: Koruma
Özgün Adı: Телохранитель (Telohranitel)
Yönetmen: Ali Hamrayev
Yazan: Ali Hamrayev
Görüntü Yönetmeni: Leonid Kalaşnikov, Yuri Klimenko, Vıyaçeslav Siyemin
Kurgu: R. Vartanyan
Müzik: Eduard Artemyev
Oyuncular: Şevket Abdusselamov, Aleksandır Kaydanovski (), Anatoli Solonitsin (), Gülce Taybayeva (), D. Alimova, G. İgamberdiyev, S. Eiyautdinov, N. Grinko, Bolot Beyşenaliyev, Ş. Mablayanov, S. Seyidmuradov, R. Adaşev, Ş. Kabulov, A. Kencayev, M. Mansurov, D. Haşimov, H. Gulyamov, M. Hasanov, F. Gluşenko
Yapım Tasarım: Şevket Abdulselamov
Yapımcı: Meret Hasanov
Yapım: Tacikistan SSC – 1979
Dili: Rusça
Süre: 91’
Telif hakları: Tacikfilm

KORUMA - 1979

Önceki İçerikİlk Sinema Ödülü Mustafa Uslu’ya Verildi
Sonraki İçerikDışarıdan Her Şeyi Getirebilen Adam
" Yazacaksınız, yanılgı nerdedir, doğrusu ne olabilir; tartışacağız, iyisini elbirliğiyle araştıracağız. Hadi, hazır mısınız? Ben hazırım, ne eleştirmekten korkarım, ne eleştirilmekten; üstelik o çok sevdiğim kusurumu hâlâ düzeltemedim: Fena halde doğru söylerim!.” Atilla ilhan (1925-2005)

Yorum

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz