MANKURT

Kırgız Türklerinin başarılı öykü yazarı Cengiz Aytmatov, sinemaya uyarlanan yapıtlarıyla Kırgız Sinemasının varolmasına da can vermiş. Mankurt, onun,  Gün Uzar Yüzyıl Olur adlı öyküsünden uyarlanan bir kurmaca sinema filmi.

“Dilini, dinini, kökenini unutan kişi köleleşir. Eğer köle olmak istemiyorsa, diline, dinine, kökenine sahip çıkması gerekir” ana fikrinden yola çıkan öykü, Mariya Urmetova ve Sabah Duru tarafından oyunlaştırılmış.

Türkiye ve Türkmenistan ortak yapımı olan ve Türk sanatçılar ile Sovyet Türkmenistanından sanatçıların birlikte oynadıkları film, insanların zor ve işkenceyle geçirdikleri değişimi anlatıyor.

Dünyanın en uzun destanı olan Manas Destanında yer alan Mankurt söylencesini öyküsüne katan Aytmatov, geçen yıllara karşın varlığını sürdüren kavramla halkına karşı uyarı görevini yerine getiriyor.

Kurmacada, Türk oymaklarının düşmanları olan “Juanjuanlar” tarafından tutsak edilen insanların, bilinçlerini yitirmeleri ve söyleneni yapan köleler haline gelmeleri için traş edilmiş kafalarına geçirilen ıslak deve derisi ile güneşin altına bırakılmaları ve elde edilen sonuçlar Yalaman kişisi izleğinde aktarılıyor.

Adı: Mankurt – Vahşetin Davulları
Özgün Adı: Манкурт
Yönetmen: Hocakulu Narlıyev
Öykü: Cengiz Aytmatov (Gün olur yüz yıl olur / Кылым карытар бир күн)
Yazan: Sabah Duru, Mariya Urmetova
Oyuncular: Tarık Tarcan, Maya Gözel Ahmedova, Yılmaz Duru, Hocadurdu Narlıyev, Maysa Almazova, Baba Annanov, Altın Hocayeva, Mergen Niyazov, Maya Nuryağdıyeva, Sapar Odayev
Görüntü Yönetmeni: Nurtay Bodiyev
Kurgu: Durdu Kılıç
Müzik: Recep Recebov
Yapım: Türkiye – Türkmenistan SSR 1988
Tür: Kurmaca
Süre: 84′

MANKURT - 1988

Önceki İçerikBolotbek Şamşiyev’in Sıradışı Kurmacası: Kötüler Kazanır
Sonraki İçerikGüzel Yansıtılan Görüntüler, Afrika’nın Sefaleti
" Yazacaksınız, yanılgı nerdedir, doğrusu ne olabilir; tartışacağız, iyisini elbirliğiyle araştıracağız. Hadi, hazır mısınız? Ben hazırım, ne eleştirmekten korkarım, ne eleştirilmekten; üstelik o çok sevdiğim kusurumu hâlâ düzeltemedim: Fena halde doğru söylerim!.” Atilla ilhan (1925-2005)

Yorum

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz