Ölenler Önemli Değil

Egemenlerin istedikleri konuları unutturmamak, istemediklerinin üzerini örtmek, kara deliklerde yok etmek gibi bir çabaları ve onlar açısından bakıldığında takdir edilesi başarıları var.

Yetkilisinin iki yüz milyondan fazla bize bağlı üyemiz var dediği yabancı yayın kuruluşunda, özgün adıyla yayınlanan film de bu çabalardan biri.

Hitler’i aldatmak üzere kurulan bir kumpasın anlatıldığı film, titiz bir çalışmayı yürütenleri de içine alan öyküsüyle, aynı adla yayınlanan bir romandan uyarlama.

Film bir yönüyle İkinci Dünya Savaşıyla Dünyayı yeniden biçimlendirenlerin, katliamlarla, soykırımlarla geçen suç zamanı ve mekanı üzerinde yoğunlaşabilecek dikkatleri istedikleri başka yöne çeviren bir yaymaca.

Suçluları ve masumları yeniden anımsatan fimde, öne çıkan, ışıldayan bir oyunculuk seçimi ve yönetimi yok görünüyor. Öyle ki zoraki seçilmiş gibi görünen Colin Firth’in, Zoraki Kral filminde canlandırdığı kekeme kralı oynarken ortaya koyduğu başarıdan eser kalmamış. Ancak, filmin toplam aktarım gücünü yükselten etkisiyle bu tasarımın işe yaradığı görülüyor.

Film, dingin, hatta zaman zaman durağan denilebilecek bir hızda ve anlattığı dönemin kavgasından, kargaşasından çok uzakta, sakin ilerleyen bir yapıda kurgulanmış.

İkinci Dünya Savaşının yönünü değiştirdiği savlanan askeri çıkarma bile çoğunlukla yakın çekimlerle idare edilen kurgu bölümleri olarak geçiştirilmiş.

İkinci Dünya Savaşında asker ve sivil ölen insanların sayısını, o ölümlere yol açanların günümüzdeki yayın organları, en iyimser rakamlarla 85 milyondan biraz fazla diye veriyorlar.

İnsanlık geçmişinin en vahşi dönemlerinden biri 2. Dünya Savaşı ve filmin öyküsünün temelinde bu savaş var. Ancak film, ne vuruşmalarla, çatışmalarla ne de sürgünlerle, açlıklarla, ölümlerle ilgileniyor.

Adı Anılmayanlar

Bu bağlamda, Türkiye’nin doğrudan katılmama başarısını öne çıkararak, savaşta Türklerin can kaybının olmadığı gibi bir yanılsama var. Oysa savaşın değişik cephelerinde, milyonlarla ifade edilecek sayıda Türk’ün öldüğü artık sır değil.

Türkistan’ın ve Kafkasların hemen her yerinden Türkler, Sovyetler ve Almanlar adına cephelere, ölüme gönderilmiş; sürgünlerle soykırıma uğramış, Kırgız, Kumuk, Türkmen, Özbek, Kalmuk, Tatar, Kazak, Azeri diye adlandırılan Türk soylular, o verilen 85 milyon rakamının içinde, birer sayı olarak yitip gitmişler.

Filmin hemen başında anlatıcı, savaşın ve savaşanların değil de savaşı tasarlayanların, kurgulayanların gözüyle bir anlatım olacağını bildiriyor ve bu bizim savaşımız diyerek konuya en başından açıklık getiriyor, filmin görevini özetliyor.

Bu ilginç konu ilk kez, 1956 yılında Ronald Neame yönetmenliğinde, “Asla Olmayan Aadam” (The Man Who Never Was) adıyla, Even Montagu’nun aynı adlı romanından uyarlanarak, sinema filmi olarak çekilmiş.

Belli ki, unutulması istenmeyen, öncelikli bir konuma sahip konusuyla film, savaşın tüm acımasız yanlarını görmezden gelerek, yalnızca kurgusal bir çabayı ve rastlantısal olduğu da vurgulanan görece bir başarıyı öne çıkarmış.

 

Adı: Kıyma İşi?
Özgün adı: Operation Mincemeat
Yönetmen: John Madden
Yazan: Michelle Ashford
Öykü: Ben Macityre (aynı adlı romandan uyarlama)
Görüntü Yönetmeni: Sebastian Blenkov
Kurgucu: Victoria Boydell
Besteci: Thomas Nevman
Oyuncular: Colin Firth, Kelly Macdonald, Matthev Macfadyen, Penelope Vilton, Johnny Flynn, Lorne MacFadyen, Jason Isaacs, Tom Vilkinson, Hattie Morahan , Simon Russell Beale, Paul Ritter, Mark Gatiss, Aleksander Beyer, Nicholas Rove, Gabrielle Creevy
Sanat Yönetmeni: Tom Coates, Keith slote
Yapım Tasarımcısı: John Paul Kelly
Yapımcı: Charles S. Cohen, Iain Canning, Emile Sherman, Kris Thykier
Süre: 128’
Yapım: 2021 – abd, bk

KIYMA İŞİ - 2021

Önceki İçerikKırgız Yüzü Süymönkul’un Yüzü
Sonraki İçerikBen de En Fazla Annemi Severim
" Yazacaksınız, yanılgı nerdedir, doğrusu ne olabilir; tartışacağız, iyisini elbirliğiyle araştıracağız. Hadi, hazır mısınız? Ben hazırım, ne eleştirmekten korkarım, ne eleştirilmekten; üstelik o çok sevdiğim kusurumu hâlâ düzeltemedim: Fena halde doğru söylerim!.” Atilla ilhan (1925-2005)

Yorum

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz