MÜZİK KUTUSU

“Hiç bir şey göründüğü gibi değildir” ve “Hiç bir Suç Gizli Kalmaz” gibi sözlerin içeriği, onların basmakalıp birer tümce olmasını önlüyor. Kim, nerede söylemiş, neyi amaçlayarak, niçin söylemiş gibi sorgulara gerek olmadan yararlanılan bir özdeyiş gibi demek istenileni en kısa yoldan anlatıyorlar.

Bir dönemin bilinen yönetmenlerinden Kosta Gavras’ın, seksenli yılların sonlarında gösterime sokulan kurmacası Müzik Kutusu, görünenlerin göründüğü gibi olamayacağını gösteren temelde ilerleyen bir sinema yapıtı.

Bu yönüyle İkinci Dünya Savaşı sonrası, savaşın galiplerinin savaşı anlattıkları, haklının kaksızın güçlülerin anlatımıyla belirlendiği kurmacalardan ayrı bir konumu var Müzik Kutusunun.

Savaş yıllarında en kirli işlerin, katliamların sorumlularının, savaşın bitimiyle birlikte birer saygın kişilik durumuna evrilmelerinin arkasındaki gizli ve karanlık ilişkileri, çıkarcı yaklaşımları en uç örnekleriyle aktaran kurmaca, denetimli karşıtlık çizgisini aşmayan bir abd filmi olarak çokça izlenenler arsındaki yerini hâlâ koruyor.

Musevilere karşı işlenen insanlık dışı suçları, İkinci Dünya Savaşı koşulları altında yapılan katliamları anlatan çok sayıdaki kurmacalardan ayrı tutulması gereken bir diğer yönü de savaş suçlarınından yola çıkarak, savaş sonrası işlenen suçlara vurgu yapması.

Savaş yıllarında yaşamış kuşağın üzerinden anlatılan kurmacalardan farklı bir içerikle geride kalan yeni kuşakları konu edinen ve soykırımı, soykırıma uğrayanların çocukları üzerinden anlatan Stalin’e Hediye ve İda gibi kurmacalardan çok önce çekilen Müzik Kutusu, suçluyu yalnızca savaşın içinde aramıyor.

Adı: Müzik Kutusu
Özgün Adı: Music Box
Yönetmen: Kosta Gavras
Yazar: Joe Eszterhas
Görüntü yönetmeni: Patrick Blossier
Kurgu: Joele Van Effenterre
Müzik: Philippe Sarde
Oyuncular: Jessica Lange (Ann Talbot), Armin Mueller Stahl (Mike Laszlo), Frederic Forrest (Jack Burke), Donald Moffat (Harry Talbot), Michael Rooker (Karchy Laszlo), Lukas Haas (Mikey Talbot), James Zagel (Hakim), Lynn Bruce (Georgine Vheeler), Ned Schmidtke (Dean Talbot), Elżbieta Czyzevska (Melinda Kalman), Sol Frieder (Istvan Boday), Magda Szekely Marburg (Judit Halla), Michael Shillo (Giza Vamos), Mari Törőcsik (Magda Zoldan)
Yapımcı: Irvin Vinkler
Yapım : abd – 1989
Süre: 124’
Telif Hakları: Carolco Pictures – Tri Star Pictures

MÜZİK KUTUSU - 1989

Önceki İçerikŞu Mübarek Günde Küsmek Olur mu?
Sonraki İçerikAsıl Soru Şu: Senin Evin Neresi?
" Yazacaksınız, yanılgı nerdedir, doğrusu ne olabilir; tartışacağız, iyisini elbirliğiyle araştıracağız. Hadi, hazır mısınız? Ben hazırım, ne eleştirmekten korkarım, ne eleştirilmekten; üstelik o çok sevdiğim kusurumu hâlâ düzeltemedim: Fena halde doğru söylerim!.” Atilla ilhan (1925-2005)

Yorum

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz