ORTA ASYA’NIN ANADOLU’DAKİ İZİ: AHLAT

Türkiye’nin önemli belgeselcilerinden Birol Demirel’in imzasını taşıyan yapım, Van Gölü’nün kuzeybatı kıyısında kurulu tarihi bir yerleşim olan Ahlat izleğinde, Türkler tarağından bölgede gerçekleştirilen değişimle inşa edilen ve günümüze ulaşan somut kültür varlıklarını konu ediniyor.
Orta Asya’nın Anadolu’daki izi, Ahlat, en parlak dönemini Selçuklular zamanında yaşayan bölgenin Türk geçmişini ve bugününü, doğru bilgiler içeren bilindik TRT tarzıyla ve akıcı anlatımıyla izleyiciye sunuyor.
Türklerin Asya’dan batıya doğru seyreden yerleşim sürecinde, gittikleri bölgelere taşıdıkları medeniyetin önemli bir boyutunu teşkil eden mimarlık bilgi ve deneyimlerini anlatan belgesel, camiler, medreseler, köprüler, kümbetler, kervarsaraylar gibi hayatın her alanında gerek duyulan, taş ve ağaç işleme ustalığının doruklarını barındıran yapılarla, Türklerin nitelikli geçmişine bir yolculuk yaptırıyor.

ahlat belgeseliYönetmen: Birol Demirel
Metin Yazarı: Birol Demirel
Kamera: Muhterem Kiper, Cihangir Aydoğan
Kurgu: Pınar Kılıç
Müzik: Çağlar Özmen
Anlatıcı: Arif Koca
Seslendirme Yönetmeni: Nevin Kanıcı
Dili: Türkçe
Çekim Bölgesi: Ahlat-Türkiye
Türü: Belgesel
Yapım: 2010- Türkiye
Süre: 31’30”

Önceki İçerikAdam Arıyorum!
Sonraki İçerikBana Adımla Seslenen Hiç Kimse Olmamıştı
" Yazacaksınız, yanılgı nerdedir, doğrusu ne olabilir; tartışacağız, iyisini elbirliğiyle araştıracağız. Hadi, hazır mısınız? Ben hazırım, ne eleştirmekten korkarım, ne eleştirilmekten; üstelik o çok sevdiğim kusurumu hâlâ düzeltemedim: Fena halde doğru söylerim!.” Atilla ilhan (1925-2005)

Yorum

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz