YARALI KURT
Ömer Lütfi Akad’ın, “yerine oturduğu zaman çok iyi bir karakter oyuncusudur” dediği Osman Alyanak, Yeşilçam kurmacalarının özgün oyuncularının başında gelir. Eski bir suçlu, görgüsüz bir zengin, şefkatli bir büyük, kötü adam, iyi adam demeden hangi oyun payına düşmüşse, olabileceğin en iyisiyle oynar; oynadığı kurmaca bölüğü izleyenlerin belleğinde yer eder.

Osman Alyanak, çizgili Sümerbank bezinden geceliği, elinde ibrik, atletin üzerinden omuza atılmış havlusuyla mahalle çocuklarının dedesi; tüm mahallenin arkasını toplayan, her olayı bilen, her sözü duyan, yeri geldiğinde Hızır gibi yetişen, kahvenin ocakçısı İbrahim’dir, bu kurmacada.
“Yaralı Kurt”, oyuncu yönüyle yönetmenini mutlu eden bir yapımdır. Her yere uygun, hep yerini dolduran başarılı oyuncu seçimi öbür Yeşilçam yapıtlarında olduğu gibi Yaralı Kurt’a da belirgin bir üstünlük sağlar. Ahmet Mekin, Yıldırım Önal, İsmail Hakkı Şen, Güzin Özipek, Süha Doğan, Kerem Yılmazer, Turgut Savaş, Mahmure Handan, Arif Eriş, Muzaffer Civan, ilk ve son filminde oynayan Şükran Yamakoğlu’na değin herkes baş oyuncu duyarlılığıyla oynayınca, akıp giden bir Yeşilçam filmi ortaya çıkıyor. Her oyuncu önemli görür öyküdeki yerini; irili ufaklı oyunlar demeden, oyununu oynar, oynadıkça yıldızlaşır.

Bu seçkin oyuncu topluluğuyla oynayan Cüneyt Arkın, Yaralı Kurt’taki kötü adamı o denli iyi canlandırınca ,Türk izleyicisinin büyük beğenisini kazanır. Halkın seçimine karşın “sinema seçkinlerinin” siyasi seçimleri başka olunca tartışmalar yaşanır. Adana Altın Koza Şenliğinde Cüneyt Arkın’a önce ikincilik sonra birincilik ödülü verilmek istenince Cüneyt arkın ödülü geri çevirir. Yönetmen Lütfi Ömer Akad, hem filminin, hem baş oyuncunun ikinciliğe itilmesini, değer vermediği yapının seçimi olarak görür, çok ciddiye almaz. Ancak, belirli yerlerin adamı olmadan, arkalarından itilmeden, emekleriynen, bilgileriynen öne çıkan oyuncuların haklarının yenmesine karşı duruşunu şu tümcelerle gösterir: “Burada Cüneyt Arkın’ın hakkıydı o. Son derece nankör bir oyundur. Olumsuz bir tipi canlandırmıştı orada…”
Geçen sürenin, Cüneyt Arkın’ı da, Lütfi Ömer Akad’ı da doğruladığı bir gerçek. Sinemayı siyasetlerine aracı olarak kullanmak isteyenlerin adı bile anımsanmazken, Selim İleri’nin yabancı bir yapıttan uyarladığı “Yaralı Kurt” izlenmeyi; Cüneyt Arkın’ın oyunculuğuyla kazandığı sevgisi ise yüreklerde yaşamayı sürdürüyor.
Adı: Yaralı Kurt
Yönetmen: Lütfi Ömer Akad
Öykü: Graham Greene
Uyarlama: Selim İleri
Görüntü: Gani Turanlı
Kurgu: Metin Miroğlu
Oyuncular: Cüneyt Arkın, Ahmet Mekin, Şükran Yamakoğlu, Osman Alyanak, Hasan Dragut, Yıldırım Önal, İsmail Hakkı Şen, Işık Yaktili, Güzin Özipek, Süha Doğan, Kerem Yılmazer, Yusuf Ahmetoğlu, Turgut Savaş, Mahmure Handan, Arif Eriş, Muzaffer Civan
Işık: Rıdvan Varol, Ekrem Çınaroğlu, Hüseyin Gönül
Sanat Yönetmeni: Yılmaz Topuz
Yapım Yönetmeni: Avni Turan
Yapımcı: Hürrem Erman
Yapım: Türkiye – 1972
Telif Hakları: Erman Film

























