O, DOĞUŞTAN KÖROĞLU

Anayurdu bugünkü Türkmenistan olan ve Oğuzların göç yolu boyunca adı anılan Köroğlu, haksızlığa karşı duran, töreyi çiğnetmeyen ve adı yiğitlikle anılan olayların öznesi olagelmiştir.

Köroğlu, Türkmenistan’ın Çandıbıl diye söylenen bölgesinden, Bolu’nun Çamlıbel’ine çenli geniş bir coğrafyada sahiplenilen bir değer.

Değişik örnekleri olan Köroğlu destanı, pek çok sanat yapıtının esin kaynağı olmuş.

Bir çok ülkede Köroğlu adına tiyatro oyunları, operalar, sinema filmleri ve televizyon dizileri sanat alanına taşınmıştır.

Azerbaycan Türklerinin işbirlikçi iç güçlere ve işgalci dış düşmana karşı duruşlarını, yiğitçe direnişlerini konu edinen Köroğlu filmi 1960 yılında çekildi.

Sovyetler Birliği döneminin Azerbaycan sinemasına güzel bir örnek teşkil eden bu filmden sekiz yıl sonra bu kez Yeşilçam’ın Köroğlu’su gösterime girdi.

Türk sinemasında etkili varlığıyla uzun yıllar adından söz ettiren Cüneyt Arkın, Ayşe Saşa’nın yazdığı Yeşilçam kurmacasında Köroğlu’nu oynadı.

Bolu Beyinin zulmüyle başa çıkan Köroğlu, Türkiyedeki söylenişiyle Ruşen Ali olarak kendini gösterir.

Başarılı oyuncu Cüneyt Arkın yorumuyla Köroğlu, yiğitliğin, dürüstlüğün ve en önemlisi hak arayışının temsilcisi sıfatıyla aktarılır izleyiciye.

Cüneyt Arkın, ilk oyunculuk deneyimini yaşadığı Gurbet Kuşları kurmacasındaki kentli oyunundan farklı olarak, bu filmde, ata binen, kılıç kuşanan, korkusuzca vuruşan, özü sözü bir, çekincesiz bir bahadır olarak görünür.

Tarihi kişliklerin ve olayların özne olduğu Yeşilçam filmlerinin aranılan adı olan Cüneyt arkın, 1937-2022 yılları arasında yaşadı.

Adı: Köroğlu
Yönetmen: Atıf Yılmaz
Senaryo: Ayşe Saşa
Görüntü: Gani Turanlı
Kurgu: Özdemir Arıtan
Oyuncular: Cüneyt Arkın (Köroglu – Ruşen Ali), Fatma Girik (Gülizar – Hüsnübala), Hayati Hamzaoğlu (Bolu Beyi), Oktar Durukan (Zorbaz), Reha Yurdakul (Hoylu Bey), Mümtaz Ener (Koca Yusuf), Oktar Durukan, Aynur Akarsu, Asım Nipton, Taliha Saltı, Behçet Nacar, İsmet Erten, Adnan Mersinli, Özdemir Aydın, Ahmet Turgutlu, Faruk Panter, Yusuf ahmet, Zafer Karakaş
Müzik: Yücel Paşmakçı
Türküler: Hasan Mutlucan
Seslendirme Yönetmeni: Tuncer Aydınoğlu
Sanat Yönetmeni: Duygu sağıroğlu
Işık: Erol Batıbeki
Yapımcı: Memduh Ün
Süre: 85’
Dili: Türkçe
Yapım : Türkiye – 1968
Telif Hakları: Uğurfilm

KÖROĞLU - 1968

Önceki İçerikGelin Başka Türlü, Kayınpeder Başka…
Sonraki İçerikUydurmayı Yol Edinmişlerin Yalandan Gerçekleri
" Yazacaksınız, yanılgı nerdedir, doğrusu ne olabilir; tartışacağız, iyisini elbirliğiyle araştıracağız. Hadi, hazır mısınız? Ben hazırım, ne eleştirmekten korkarım, ne eleştirilmekten; üstelik o çok sevdiğim kusurumu hâlâ düzeltemedim: Fena halde doğru söylerim!.” Atilla ilhan (1925-2005)

Yorum

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz