BOŞNAK SOYKIRIMI

Dünyanın en uygar dönemini yaşadığı iddia edilirken, o uygar yapıyı kuranların gerçek yüzlerini ortaya koyan bir yıkım yaşandı Saraybosna’da,

Uygar ya da modern diye anılan çağın en uzun kuşatması ile 1992-1995 yılları arasında binlerce çocuk ki; sayılarını az gösterme çabalarına karşın en az bin beş yüz olduğu inkar edilemeyen masumun çanına kıyıldı.

Anneler, babalar, dedeler, neneler, ağabeyler, ablalar, dayılar, teyzeler, amcalar, halalar gözü dönmüş canilerce katledilirken sözde uygar dünya 11.045, 11.046 diye toprağa düşen canları sayıyordu.

Dünya’da tanrılık taslayan tanrısızların, vicdan ve merhamet yoksunu işbilikçilerin, seksen sonrası tasarımlarının bir sonucu olarak yıkılan Yugoslavya’da, küçük devletçikler kurma isteği kimilerine refah, kimilerine de perişanlık olarak yansıdı.

Neredeyse tek kurşun atılmadan bağımsız oluveren, Yugoslavya’nın tüm baylıklarına konan Slovenya zengin bir işbirlikçi ülkecik olarak köşeye çekiliverdi.

Balkanları, Güney Avrupa yapma hayaliyle yüzyılın başlarında alevlenen yıkıcı çabalar, diğerlerinin payına gözyaşı, kan ve ayrılığı, Bosna’ya ise ölüm dirim mücadelesini layık gördü,

Türklersiz Balkanların mümkün olabileceğini, 1912 Balkan Bozgunu ile görenlerin, bitmeyen savaşının Saraybosna bölümü, yine batılı gözüyle batının bakışıyla analtılıyor.

 

Adı: Saraybosna’ya Hoşgeldiniz
Özgün adı: Welcome to Sarajevo
Yönetmen: Michael Vinterbottom
Metin Yazarı: Frank Cottrell Boyce
Müzik: Adrian Johnson
Görüntü Yönetmeni: Daf Hobson
Kurgu: Trevor Weite
Oyuncular: Stephen Dillane, Voody Harrelson, Marisa Tomei, Emira Nuşeviç, Bilade Aybars, Kerry Foks, Goran Vişnjiç, James Nesbitt, Emily Lloyd, İgor Cambazov, Gordana gadziç, Juliet Aubrey, Drazen Şivak, Vesna Orel, davor Janjiç, Labina Mitevska
Yapım Tasarım:
Yapımcı: Damian Jones, İsmet Arnautalic, Graham Broadbent, Paul Sarony, İvo Sunjic, David Ball
Dili: Boşnakça, Hırvatça, Sırpça, İngilizce
Yapım: Birleşik Krallık – 1997
Süre: 103’

SARAYBOSNA'YA HOŞGELDİNİZ - 1997

Önceki İçerikAllı Turnam Bizim Ele Varırsan
Sonraki İçerikAcıdan Beslenen Bir Kardeşlik Öyküsü
" Yazacaksınız, yanılgı nerdedir, doğrusu ne olabilir; tartışacağız, iyisini elbirliğiyle araştıracağız. Hadi, hazır mısınız? Ben hazırım, ne eleştirmekten korkarım, ne eleştirilmekten; üstelik o çok sevdiğim kusurumu hâlâ düzeltemedim: Fena halde doğru söylerim!.” Atilla ilhan (1925-2005)

Yorum

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz