SOYKIRIMLARI BİZ YAPMADIK ÇABASI

Kızılderililer Türk mü, değil mi diye yapılan ateşli tartışmalar, bilimin dokunuşuyla geçmişin çöplüğüne atılalı epey zaman oldu.

Pazırık kiliminden Altın Elbiseli Adam’a, Saymalı Taşlardan Runik yazılara değin uzanan buluntular, savlandığı gibi Türk soyluların, kuzeyi boydan boya yürüdüğünü kanıtladı.

Ancak, Amerika kıtasınının kuzeyinde, istilacılarca soykırıma tutulan, kovboy filmlerinden esinle Türkçede Kızılderili diye tanımlanan, katliamcılarca obircin, indian gibi adlarla anılan yerlilerden geriye, bir elin parmaklarına dek sayıda, soykırım kıygını insan kaldı.

Yan yana topraklarda yaşayan iki oymağın, Kızılderili ve Eskimo diye adlandırılan iki topluluğun arasındaki ilişkiler üzerinden kurgulanan filmde, yerlilerin yaşamı, sonradan yerleşikleri sömürgen bakışıyla aktarılıyor.

İsveç’ten, Fransa’ya, Almanya’dan İngiltere’ye değin, geçmişleri insanlığa karşı işlenen suçlarla dolu sömürgen devletlerin, benzer içerikli kurmacalarla, imgelerini masumlaştırma çabası içerisinde oldukları, bilinmeyen bir durum değil.

Vietnam halkını öldürmeyi ve ülkesini yağma etmeyi yıllarca sürdüren amerikanın, kişileri öne çıkararak, aslında o katliamları yapan işte bunlardı diyerek, suçu bireyselleştirmesi gibi oyunlarla, amerikan devletini ve halkını aklama çabası, diğer sömürgen ülkelerce de benimsenmişe benziyor.

Holivud’un bu yöntemiyle Sami Kanı kurmacasını destekleyen İsveç gibi; Türk yurtlarını yıllarca talan eden Rusya’nın Kabil’de Sıcak Yaz filmiyle biz aslında iyi insanlarız demeye çalışması gibi, Kanada da Maina ile üzerindeki kan izlerini silmeyi, kirli derin görüntüsünün yüzeyini temizlemeyi amaçlamış olabilir.

Adı: Maina
Özgün adı: Maina
Yönetmen: Michel Poulette
Öykü: Dominique Demers
Yazan: Pierre Billon
Görüntü: Allen Smith
Kurgu: Denis Papillon
Müzik: Michel Cusson, Kim Gaboury
Oyuncular: Roseanne Supernault (Maina), Ipeelie Ootoova (Natak), Uapshkuss Thernish (Nipki), Eric Schveig (Kuujuuk), Graham Greene (Mishta-Napeu), Tantoo Cardinal (Tekahera), Flint Eagle (Saitu), Peter Miller (Manutabi)
Natar Ungalaak (Tadlo)
Yapımcı: Carole Dubuc, Yves Fortin
Dili: Inuktitut, Montagnais, İngilizce
Yapım: Kanada – 2013
Süre: 102’

MAİNA -2014

Önceki İçerikKasım Han ile Başlayan Kazak Egemenliği
Sonraki İçerikOblomov’un Yaşamından Birkaç Gün
" Yazacaksınız, yanılgı nerdedir, doğrusu ne olabilir; tartışacağız, iyisini elbirliğiyle araştıracağız. Hadi, hazır mısınız? Ben hazırım, ne eleştirmekten korkarım, ne eleştirilmekten; üstelik o çok sevdiğim kusurumu hâlâ düzeltemedim: Fena halde doğru söylerim!.” Atilla ilhan (1925-2005)

Yorum

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz