EMANET

Sömürgeci Rusların egemenliğinde yürütülen sovyetleştirme düzeninin, Kazak kültürünü alt ve geri kültür olarak göstermesi, bu yolda yapılan yaymacalarla kişilerin özüne yabancılaştırılması, en çok Türkistan genelinde yaşayan Türk toplulukları üzerinde etkili oldu.

On yıllar süren işgalin ve dönüştürmenin yarattığı kültürel yıkımın ardından bağımsızlığını kazanan Kazakistan, sinema sanatını, yıpranan, yok sayılan ulus kimliğinin yeniden bilinir kılınması için etkili bir araç olarak kullanıyor.

Kazak Türkleri başta olmak üzere tüm Türk topluluklarının ortak geçmişine ait değerler, birbiri ardına Kazak sinemasının konuları arasına girdi ve geçerli sinema kurallarına uygun olarak yenilenen kazak film iş kolunca başarılı yapımlar olarak izleyiciyle buluşturuldu.

Cengiz han soyundan Abılay Han’ın öz yaşam kurmacası Göçerler, 2005 yılında gösterime girdiğinde, yüksek bütçesi ve Holivud biçemli yapısıyla ilgi görmüş ve Kazak Türklerinin öz öykülerini içeren kurmacaların başlangıcı olmuştu. Kazak sinemasının başarısının sürekli olduğunun göstergesi Emanet, bu kez Abılay Han soyundan Kasımoğlu Kenesarı Han’ın özyaşam öyküsünden uyarlandı ve kurmaca, Satıbaldı Narımbetov yorumuyla 2016 yılında çekildi.

Adı: Emanet
Özgün Adı: Amanat (Аманат)
Yönetmen: Satıbaldı Narımbetov
Öykü:
Yazanlar: Satıbaldı Narımbetov
Görüntü: İskender Narımbetov, Aleksandr Pilotnikov
Kurgu: Adil Merekenov
Müzik: Aktod Raimkulova
Oyuncular: Berik Aytcanov (Ermukhan), Karlıgaş Muhammedcanova (Halima), Sancar Madiev (Kenesari Han), Aziz Beyşenaliev (Buçin), Azat Nurtayev, Acar İbrayeva
Yapım Tasarım: Muhtar Mirzakeyev
Ses: Ruslan Sakiyev
Giysi Tasarım: Elena Aitova
Yapımcılar: Arman Assenov
Süre: 141’
Dil: Kazak Türkçesi, Rusça
Yapım: Kazakistan – 2016
Telif hakları: Bayterek Yapımcılık – Kazak Film

EMANET - 2016 (Kazak Türkçesi)

EMANET - 2016

Önceki İçerikFinlandiya’nın Alacakaranlıkta Işıklar’ı
Sonraki İçerikDoğudan Batıya Türk Soykırımları
" Yazacaksınız, yanılgı nerdedir, doğrusu ne olabilir; tartışacağız, iyisini elbirliğiyle araştıracağız. Hadi, hazır mısınız? Ben hazırım, ne eleştirmekten korkarım, ne eleştirilmekten; üstelik o çok sevdiğim kusurumu hâlâ düzeltemedim: Fena halde doğru söylerim!.” Atilla ilhan (1925-2005)

Yorum

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz