1001 İCAT VE SIRLAR KÜTÜPHANESİ

1001 İCAT, bir öğrenci topluluğu ve bir kütüphaneci izleğinde Müslüman uygarlığının önde gelen bilim adamlarını ve icatlarını tanıtır görünen bir kısa kurmaca.

Batılılar için Karanlık Çağ olarak adlandırılan dönemin, batı dışı dünya için ne kadar aydınlık olduğunun altını çizme iddiası taşıyan kurmaca, soru işaretleriyle dolu yaklaşımlar içeriyor.

İnsanlığın ortak birikimi olan bilime unutulmaz katkılar sağlayan Doğulu bilim adamlarını ve yapıtlarını, Batılı gözüyle aktaran kurmaca, bilim tarihine oryantalist ayar verir içerikte tasarlanmış.

Alışkın olunan İngiliz kurnazlığıyla müslüman dünyasını anlatır gibi görünen ancak müslüman dünyasının Altın Çağına yadsınamaz katkıları olan Türk adının anılmamasına özen gösterilen kısa kurmacada, sonradan olma İngiliz Ben Kingsley, El Cezeri’yi canlandırıyor.

El Cezeri, Diyarbakır’da yaşamış Sibernetik biliminin kurucusu ve Leonardo da Vinci’nin esin kaynağı olduğu kabul edilen Artuklu Türk’ü bilim adamı.

Batılı egemenlerin, kendilerini biricik kılan yeni bir tarih algısı yaratmak üzere, uzunca zamandır, yayıncılığın her alanını kullanarak, birbirini destekleyen benzer içerikte kitaplar yayımladıkları ve filmler gösterime soktukları sır değil.

Sözgelimi, bu amaca hizmet eden onlarca benzer dönüştürme kurmacalarından biri olan Hekim kurmacasıyla, bilimle öne çıkan İbni Sina yerine hurafeyle desteklenen bir şarlatanı ve tabi ki bir İngiliz’i tıp biliminin piri ilan ederek, çabalarını epeyce ileriye taşımış görünüyorlar.

Bu kısa kurmaca da, benzer yaklaşımları canlı tutan biçemiyle çocukluk ve ilk gençlik çağlarını yaşayan kuşak için tasarlanmış, bir dönüştürme filmi olarak öne çıkıyor.

 

Adı: 1001 İcat ve Sırlar Kütüphanesi
Özgün Adı: 1001 Inventions
Yönetmen: Alan Deakins
Oyuncular: Ben Kingsley, James Holly, Courtney George, Rhiann Connor, Stevart Scudamore (İbni Haytam), Andrew Bridgmont (Abbas İbni Firnas), Nicholas Khan (El Zahravi), Tara Jaffar (El Astrulabi), Samantha Edmonts,
Yapımcı: Andrev Hardvick
Yazan: Thomas Ficklink
Müzik: Robert Hartshorne
Görüntü Yönetmeni: Robin Foks
Kurgu: Tom Merrin
Renk Düzeltme: David Smith
Kurgu Yönetmeni: Grisha Nikolsky
Kostüm: Camille Bende
Oyuncu Seçimi: Car Proctor
Süre: 13’

1001 İCAT VE SIRLAR KÜTÜPHANESİ - 2010

Önceki İçerikÇıkarcılar ve Öteki Meslektaş
Sonraki İçerikMoskovalı Akraba ve Arkadaşlarımın Kaderleri…
" Yazacaksınız, yanılgı nerdedir, doğrusu ne olabilir; tartışacağız, iyisini elbirliğiyle araştıracağız. Hadi, hazır mısınız? Ben hazırım, ne eleştirmekten korkarım, ne eleştirilmekten; üstelik o çok sevdiğim kusurumu hâlâ düzeltemedim: Fena halde doğru söylerim!.” Atilla ilhan (1925-2005)

Yorum

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz