VE SOVYETLER ÖZGÜRLEŞTİ!

Sovyetler Birliğinin yıkılışıyla başlayan güzel günler beklentisi, yerini gerçeklerin acımasızlığına bırakalı epey zaman oldu. Büyük bir kurtuluş müjdesi olarak sürekli yinelenen, değişimi, gelişimi anlatan, özgür bir dünya vaat eden “Glasnost”, “Perestroyka” sözcükleri bile duyulmuyor artık.

“Batı” kaynaklı pırıltılı yaşam satışının, yalnızca yeni seçkinler yaratmaya yönelik olduğu; halkın Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olduğu yeni düzen iyice yerleşti, o topraklara. Yıkılan Sovyetlerin işgal ettiği geniş topraklar, yeni işgalcilerin at sürdüğü, cirit attığı bağımlı ülkeler oldu; güncel deyimiyle “özgürleştirildi”.

Итальянец
İtalyan – 2005

İtalyan, bu değişimi, söylenenler yerine yaşanılanlarla anlatan bir kurmaca. Devleti var eden kurumların çöküşüyle yaratılan boşlukları, Batılıların parası ve ahlakı doldurunca, toplum değerlerini alt üst eden dönüşümün kaçınılmaz olduğu, bir yetiştirme yurdu yerindeliğiyle aktarılıyor.

Yetiştirme yurduna bırakılan küçük çocuğun, “sokak çocuğu olacaksın” tehditine karşılık,  “iyi bir geleceğin olacak” vaadiyle başkasına satıldığı bir ortama çağırıyor yönetmen izleyenleri. İşbirlikçi çıkarcılarca sıradanlaştırılan olayları, duygusal alana çekerek anlatma çabası, küçük oyuncunun olağanüstü başarılı katkısıyla yerini buluyor. İzleyenler, varlıklı anne-babanın yanına, İtalya’ya gitmek yerine gerçek annesini aramayı seçen çocukla birlikte sonuca ulaşmayı ilgiyle bekliyor.

Sinemasalı izlencesinde Tanrının Eseri, Şeytanın Parçası kurmacasında izlediğimiz kötülüğün sonuçları, bu kurmacada, bölgeye özgü yönleriyle ortaya konuluyor. İstediği gibi yararlanacağı “birey” yaratmak için toplum yapısını aileden başlayarak yıkan güçlü batının “yeni düzeninin”, Rusya’da eskiyi mumla aratan yeniyi egemen kıldığını, üzünçlü yanıyla gösteren etkili bir kurmaca, İtalyan.

Kurmacanın müzikleri, 1979 yılında Bolotbek Şamşıyev‘in, Cengiz Aytmatov’un “Sultanmurat” adıyla bilinen öyküsünden uyarladığı “Erken Gelen Turnalar” kurmacasının da müziklerini besteleyen Aleksandır Knayfel ezgilerinden oluşuyor.

Adı: İtalyan
Özgün Adı: Итальянец (İtalyanets)
Yönetmen: Andrey Kravçuk
Yazan: Andrey Romanov
Görüntü: Aleksandr Burov
Kurgu: Tamara Lipartiya
Müzik: Aleksandır Knayfel
Oyuncular: Kolya Spiridonov, Mariya Kuznetsova, Nikolay Reutov, Yuri İtskov, Denis Moisiyenko, Bilade Aybarsov, Andrey Yelizarov, Dragut Dedov, Saşa Sirotkin, Vladimir Şipov , Polina Vorobbeyeva, Svet Yaktili, Olga Şubalova, Dima Zemleyenko,
Sanat yönetmeni: Vladimir Svetozarov
Yapımcı: Andrey Zerdsalov
Yapım: 2005 – Rusya
Süre: 98’
Dil: Rusça
Telif Hakları: Lenfilm

İTALYAN - 2005

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz