EN İYİ TEKLİF

Avrupa’nın, yaşama ilişkin her şeyi egemenliğinde gören, halkı çizdiği alan dışına çıkarmayan hak yiyici, donuk Katolik anlayışı, yerini Protestan yenilikçilerle ortaklık kuran yeni dünya düzenine bırakalı yüz yıllar oldu.

Ancak, her şey aslına rücu eder özdeyişini haklı çıkarırcasına gerçekleşen dönüşümler, yüz yılın başında hız kazanan bir devinimle Avrupa’yı eski hastalıklı ruh haline büründürdü.

Doğal döngünün kaçınılmaz sonunun başlangıcından beri Avrupa, her zerresiyle özüne dönüyor; asık yüzlü, kendini beğenmiş, bencil, soğuk ve donuk.

Akdenizli olduğu yadsınamayan ve Etrükslerin Türklerle bağı olduğu gerçeği gittikçe ağırlık kazanırken, güneyli İtalya’nın, başından beri kendisine ters gelen bu düzen içerisinde kalması mucize olurdu.

Sayılabilecek yüzlerce belirti gösteriyorki, bir kaç yüz yıl önceki dönüşüm katarına zorunlu nedenlerle en son eklenen İtalya’nın, katardan ilk ayrılan olacağı, kimseye şaşırtıcı gelmeyecek.

Avrupanın yapı taşlarındaki çatlakların, artık ciddi yarıklara dönüştüğü bu ortamda, sinemadaki İtalyan etkisi de farklılaşıyor.

İtalya sinemasına emek verenlerin, başlangıç dönemlerine benzer özgünlükle ortaya koyduğu yapıtlarla bakış açılarının değişikliği somutlaşıyor.

İtalyan yönetmen Giuseppe Tornatore, adının söylenişindekine ezgisel kıpırdanmalara benzer hareketliliği, Türkçeye En İyi Teklif adıyla çevrilen kurmacasına da taşımış.

Şaşırtıcı sonlara, alışkın olunan yollarla ulaşan yönetmen, izleyicinin ilgisini elinde tutan, işlediği konuyu adım adım ilerleten, anlaşılmayı kolaylaştıran biçemiyle yönlendirdiği başarısını, filmin sonuna kadar taşıyor.

Yönetmen, kurmacasının son sahnelerine yerleştirdiği, sanatsı etkiden çok doğrudan anlatımı tercih ettiği bir kaç gereksiz çekimle yapımcısının gişe kaygısını gidermek istemiş olabilir.

Onca yıllık birlikteliğin bir sonucu olarak bilinç altına yerleşmiş Avrupalı kimliğinin İtalyan olmayan yanı ağır basmış da olabilir.

Tüm bunlara karşın ışığından, son kurgusuna, öyküyü sarmalayan ve titizlikle tasarlanmış yapım sonuçlarının olumlu yansımalarının, kurmacanın bütününde, izleyiciye ulaştığı söylenebilir.

Adı: En İyi Teklif
Özgün adı: La Migliore Offerta
Yönetmen: Giuseppe Tornatore
Yazar: Giuseppe Tornatore
Görüntü yönetmeni: Fabio Zamarion
Kurgu: Massimo Kuaglia
Müzik: Ennio Morricone
Oyuncular: Geoffrey Rush (Virgil Oldman), Jim Sturgess (Robert), Sylvia Hoeks (Claire İbbetson), Donald Sutherland (Bili Vistler), Philip Jackson (Fred), Dermot Crovley (Lambert), Liya Kebede (Sarah), Kiruna Stamell (Nana)
Yapım Tasarım: Maurizio Sabatini
Sanat Yönetmeni: Maurizio di Clemente, Andrea Di Palma
Yapımcı: İsabella Cocuzza, Arturo Paglia
Yapım: 2013 – İtalya
Dil: İtalyanca
Süre: 125’

En İyi Teklif - 2013

Önceki İçerikGSMH Yerine Gayri Safi Milli Mutluluk
Sonraki İçerikBaşucumuzda Bu Düşman Bayrağı Dalgalanırken Bize Cuma Namazı Caiz Değil
" Yazacaksınız, yanılgı nerdedir, doğrusu ne olabilir; tartışacağız, iyisini elbirliğiyle araştıracağız. Hadi, hazır mısınız? Ben hazırım, ne eleştirmekten korkarım, ne eleştirilmekten; üstelik o çok sevdiğim kusurumu hâlâ düzeltemedim: Fena halde doğru söylerim!.” Atilla ilhan (1925-2005)

Yorum

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz