KÖZKAMANLAR HERYERDE

Sovyetler Birliği, Büyük Vatancılık Vuruşu adı verilen İkinci Dünya Savaşı sonrasında, dünyadaki gelişmelere koşut olarak görece içe dönük yatırımlar yaptı. Yorgun halkları, Rus yaymacası ile ayağa kaldırmayı ve işgali altındaki yurtları bir arada tutmayı önceleyen çabalara girişti.

Sovyetler Birliğinin, daha özel anlatımla Rus egemenliğinin her dönem başarıyla kullandığı sinema, bu çabaların başarıya ulaştırılmasında en önemli araç olmaya devam etti.

Sovyetler safında savaşa ortak edilen Türk soylu halklar başta olmak üzere, herkesin düzenle barışık olması için gereken tüm yollar temizlendi, tüm kapılar göreceli olarak herkese açık tutuldu.

Sinema ve diğer sanat dallarında, Moskova’nın eşsiz düzenlemeleriyle çokluk içinde teklik oluşturan, birbirinin benzeri sanat yapıtları ortaya çıktı.

bu yapıtların oluşturulmasında tüm topluluklar, Moskova’nın biçtiği değerleri oranında bu çabanın içinde yer aldılar.

Bağımsız kalabilmenin pek olanaklı olmadığı ortamda yer alabilmek, biraz kendinden vazgeçmekle çözülüyor, böylelikle özüne yabancılaşan, hatta özüne ters işlerin peşinde koşan közkaman sanatçılar Sovyet tipi sanat yapıtlarının yaratılmasında görev alabiliyorlardı.

Durumu kavrayan, düzenin yönlendirmelerine karşın, yapıtlarına kendilerince önemli gördükleri öğeleri yerleştiren, sanatçı bakışı ve aydın aklını uyanıkça kullanan, istediklerini yapabilen ödünsüz sanatçılar da yok değildi.

 

Adı: Beyaz Çöl Güneşi
Özgün Adı: Белое солнце пустыни
Yönetmen: Vladimir Motıl
Senaryo: Valentin Yejov, Rustem İbragimbekov
Görüntü: Eduard Rozovskiy
Kurgu: V. Nesterova
Müzik: İsak Şvartz
Şarkı Sözleri: Bulat Okucava
Oyuncular: Anatoly Kuznetsov (Fiyodr Suhov), Spartak Mişulin (Seyid), Pavel Luspekaev (Pavel Vereşagin), Kahi Kavsadze (Kara Abdullah), Raisa Kurkina (Nastasya), Nikolay Godovikov (Petruha), Yusuf Ahmedov (Yazar), Tatiana Fedotova (Gülçitay), Alla Limenes (Zarina), Tatyana Kriçevskaya, (Cemile), Zinaida Rahmetova (Zülfiye), Svetlana Slivinskaya (Saide), Velta Çebotarenok (Hafize), Tatyana Tkaç (Zöhre), Lidiya Smirnova (Leyla), Marina stavitskaya (Güzel), Musa Dudayev, Nikolay Badiyev, Galina Luçay (Suhov’un Karısı), İgor Milonov
Yapımcı: Jacob Bliokh
Telif hakları: Mosfilm
Yapım: 1969 – SSCB
Süre: 85’
Dil: Rusça

BEYAZ ÇÖL GÜNEŞİ - 1969

Önceki İçerikNükleer Denemelerin Gölgesinde Yaşam
Sonraki İçerikBabür Hanlığında Ekber’in Düğünü Var
" Yazacaksınız, yanılgı nerdedir, doğrusu ne olabilir; tartışacağız, iyisini elbirliğiyle araştıracağız. Hadi, hazır mısınız? Ben hazırım, ne eleştirmekten korkarım, ne eleştirilmekten; üstelik o çok sevdiğim kusurumu hâlâ düzeltemedim: Fena halde doğru söylerim!.” Atilla ilhan (1925-2005)

Yorum

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz