DUVARDAKİ KAN

Öyküsü Mim Kemal Öke tarafından yazılan, Natuk Baytan’ın yönettiği ve yapımının TRT kurumunun üstlendiği on bölümden oluşan bir dizidir.

Duvardaki Kan, Osmanlı Devletinin yıkılma döneminde, ABD, Rusya, Fransa gibi küresel egemenlerin desteğiyle korunan silahlı Ermeni Komitacıların, Türk yönetimine karşı giriştiği kıyam ve terörist eylemlerle yaptıkları kıyımlara vurgu yapar.

Natuk Baytan’ın, Karanlıkta Yaşayanlar kurmacasıyla 1961 yılında başladığı yönetmenliğinin son yapıtı olan Duvardaki Kan, 1986 yılında çekildi

Yeşilçam sinemasının üretken yönetmeni Natuk Baytan, meslek yaşamında tek olan bu televizyon dizisi dışında geride seksen iki sinema kurmacası bıraktı,

Yönetmenin, biçemini yansıtan, yoğun biçimde hareketli kamera kullanmayı tercih ettiği  Duvardaki Kan, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonunda imzalanan  Berlin Antlaşması ile umduklarını bulamayanların, terör eylemleriyle isteklerinin elde etme yolunda nasıl kullanıldıklarını ve neden oldukları vahşeti, Talat Paşa’nın öldürülmesi izleğinde anlatır.

Öykü, senaryo yazarının tarihçi kimliğiyle ortaya koymaya çalıştığı dönemin siyasi gelişmelerini, suikast sonucu Berlin’de öldürülen Türk yöneticinin yaşamı ve sonrasıyla birlikte işler.

Kıta Avrupasının merkezinde katledilen Talat Paşa’nın, Türk Devletinin Başbakanı olarak görev yaptığı düşünüldüğünde, suikastın boyutu ve katilin, azmettirici devletlerin hukuk oyunlarıyla serbest bırakılması ardındaki gerçekler, diziyi ilginç kılan bir yapıya büründürür.

Adı: Duvardaki Kan
Yönetmen: Natuk Baytan
Yazan: Mim Kemal öke
Görüntü Yönetmeni: Muzaffer Turan
Kurgu: Celal Köse
Özgün Müzik: Nedim Otyam
Sanat Yönetmeni: Fikret Uçak
Oyuncular: Haluk Kurtoğlu (Talat Paşa), Meral Zeren (Hayriye Hanım), Fikret Hakan (Berlin Savcısı), Serdar Gökhan (Ömer Bey), Eray Özbal (Teyleryan-Soğomon Tehliryan), Atsız Karaduman (Ali İhsan Bey), Tanju Korel (Salih Binbaşı), Ensar Kılıç (Kazım Karabekir Paşa), Erol Taş (Dr. Bahattin Şakir), Fuat İşhan (Ryan), Sadettin Erbil (Bogos Nubar Paşa), Altan Günbay (Balakyan), Sühan Baydar (Ovanes Kacaznuni), Turgut Özatay (Andonyan), Zafer Ergin (Dr. Nazım), Ayton Sert (Niemeyer), Gökhan Mete (Lepsius), İsmail Hakkı Şen (Cemal Azmi Bey), Cem Kurtoğlu, Cengiz Kadiroğlu, Abdullah Ataç, Cengiz Keskinkılıç, İsmail İncekara, Cemal Ünlü, Orhan Tetikcan, Tuncer Sevi, Yusuf Çetin, Coşkun Güğem, Fuat Turgut
Negatif Kurgu: Ahmet Ergürsel, İbrahim Eken
Seslendirme Yönetmeni: Kemal Bilici
Makyaj: Celal Gonca, Abdullah Umar
Ses Tasarım: Rıdvan Tandoğan
Ses kayıt: Tamer sezer, A. Rıza Cabir, Yaşar Hamarat, Muammer Aktel
Eşleme: Ali Ün, Cengiz Arlı, Mahmut Eskici, Süleyman Karakaya
Ses Örgü: Hüseyin Yazıcı, Ergün Aybatlı
Alt Yazı: Osman Arslan, Ufuk Eskioğlu
Renk Düzenleme: Türker Vatan, Şakir Yörük
Film Yıkama: Ekrem Şen, arif Şengül, Ahmet Taşoluk, Abdullah Baran
Film Baskı: Veli Burç, Özkan sevinç, Uğur Orbay
Işık: Fehmi Eryılmaz
Dekor: Adil Kıbıcı, Ahmet sert, İ. Hakkı Şahin, Bülent eren
Giysi: Niyazi Er, Ercan Tuman, Nevin Buket, Enver Kündem, Şanver Aksöz
Yapımcı: Ramazan Bakkal – TRT
Süre: 10 Bölümlük (50’) Dizi
Tür: Kurmaca
Dil: Türkçe
Yapım: 1986 – Türkiye
Telif Hakları: TRT Kurumu

DUVARDAKİ KAN - 1986 (1. bölüm)

DUVARDAKİ KAN - 1986 (2. Bölüm)

DUVARDAKİ KAN - 1986 (3. Bölüm)

DUVARDAKİ KAN - 1986 (4. Bölüm)

DUVARDAKİ KAN - 1986 (5. Bölüm)

DUVARDAKİ KAN - 1986 (10. bölüm)

KaynakDUVARDAKİ KAN
Önceki İçerikMetin Erksan’ca Bir Deneme
Sonraki İçerikAki Kaurismaki’nin Finlandiyası
" Yazacaksınız, yanılgı nerdedir, doğrusu ne olabilir; tartışacağız, iyisini elbirliğiyle araştıracağız. Hadi, hazır mısınız? Ben hazırım, ne eleştirmekten korkarım, ne eleştirilmekten; üstelik o çok sevdiğim kusurumu hâlâ düzeltemedim: Fena halde doğru söylerim!.” Atilla ilhan (1925-2005)

Yorum

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz