GÖKÇEÇİÇEK

1972 yılında Türk izleyicisine sunulan Gökçeçiçek, sıradışı bir Lütfi Ömer Akad anlatımı.
Ana izleği kadın olan bir kurmaca. Ancak yan anlatımların etkisi, neredeyse ana öyküyle koşut bir seyir izliyor.

Hâlâ bile filmlere konu edilmekten uzak durulan Türklerin kimliği, töresi bu çok yönlü kurmacanın diğer önemli katmanları.

Film, Selçuklu’yu, Osmanlı’yı ve Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türklerin köklerini oluşturan Türkmenlerin, zorunlu iskâna tabi tutulduğu, 19. yüzyıl Osmanlısındaki toplum yaşamından kesitler aktarıyor.

Gökçeçiçek (Hülya Koçyiğit) ve Selman Ali (Serdar Gökhan) özelinde anlatılan gönül hikâyesiyle, Türk töresinin davranış özellikleri ortaya çıkarılıyor.

Kadının güçlü ve mutlak sevgisi, erkeğin sevgiye koşulsuz saygısı ve kadının toplum üzerindeki onarıcı etkisi vurgulanıyor.

Başkalarının egemenliği altına girmeyi kabul etmeyen, âdil ve özgür düşünmeye, yön veren Türk töresinin, toplum yaşamına zarar verecek iç ve dış etkilere karşı direnme gücünün kaynağı olduğu, başarılı bir sinema anlatımı ile aktarılıyor.

tavsiye edilen filmlerYönetmen: Lütfi Ömer Akad
Senaryo: Lütfi Ömer Akad
Eser: Erol Keskin
Oynayanlar: Hülya Koçyiğit (Gökçeçiçek), Serdar Gökhan (Selman Ali), İhsan Baysal (Ahmet), Turgut Savaş (Dede), Murat Tok (Artuk Bey)
Tuncer Necmioğlu (Katırcıoğlu), Kamuran Usluer (Memidik), Osman Alyanak (Haydar Ağa), Kerem Yılmazer (Sıddık Veli), Hasan Ceylan (Kopuk) Nezihe Güler (Bacı Bey), Yunus Yakışıklı (Bozalak Çakır), Sırrı Elitaş, Ahmet Yusuf, Erdoğan Seren, Meral Kurtuluş, Sabahat İzgü, Hasan Ceylan
Türküler:Yaz Gelipde Beş Ayları Doğunca (Maraş Türküsü – Karacaoğlan), İki Gönül Düşmüş Hakkın Yoluna (), Yüce Dağ Başında Yanar Bir Işık (Sivas Türküsü), Kaldır Nikabını Göreyim Yüzünü (Maraş Türküsü – Karacaoğlan), Dilek ağacı
Türküleri Yorumlayan: Sadık Yakutlu (Sadık İçlises)
Görüntü Yönetmeni: Gani Turanlı
Kurgu: İsmail Kalkan
Negatif kurgu: Melih Işık
Sanat Yönetmeni: Erol Keskin
Işık: Rıdvan Varol, Celal Şahin
Ses: Yorgo İlyadis
Renk Düzenleme: Ören Film
Seslendirme: Süperfon
Film Baskı: Turgut Ören-Zihniye ören
Çekim Yeri: Isparta, Gönen Köyü
Yapımcı: Hürrem Erman
Yapım: Erman Film
Yapım Yılı ve Yeri: 1972 – Türkiye
Türü: Kurmaca
Dili: Türkçe
Süresi: 94’

FİLMİN YORUMUNU OKU

GÖKÇEÇİÇEK - 1972

Önceki İçerikÜzülme! Dudaklar Sussa da Kalbin Yüz Dili Vardır
Sonraki İçerikCemile
" Yazacaksınız, yanılgı nerdedir, doğrusu ne olabilir; tartışacağız, iyisini elbirliğiyle araştıracağız. Hadi, hazır mısınız? Ben hazırım, ne eleştirmekten korkarım, ne eleştirilmekten; üstelik o çok sevdiğim kusurumu hâlâ düzeltemedim: Fena halde doğru söylerim!.” Atilla ilhan (1925-2005)

Yorum

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz