DÖVERLER, SEVERLER; ONLAR GÜÇLÜLER!

Rus yayılmacılığının 1979 yılında hedef tahtasına koyduğu Afganistan’ın başkenti Kabil’e gönderilen bir cerrah üzerinden kurgulanan, dönemi gözönüne alındığında, tümüyle yaymaca amaçlı çekildiği söylenebilecek bir kurmaca, Kabil’de Sıcak Yaz.

İngilizlerin bölgeye girmesiyle başlayan halkı cahil ve çaresiz bırakan olumsuzlukların sonucu olarak Afganistan, uzun yıllardır küresel sömürgecilerin deney alanı.

Sovyetlerin girişi ile başlayan ve Amerika’nın başını çektiği öteki güçlerin ekonomik ve silahlı desteğiyle süren savaşın ve yıkıcı iç çatışmaların gölgesinde bir Afganistan izletiyor film.

Sinemanın yönlendirici etkisinden yararlanarak, gerçekte tüm silahlı güçleriyle yakan, yıkan, öldüren işgalcilerin şeytani yüzünü saklayan ve onları aslında medeni insanlar gibi sevimli gösterme çabası güden bir yapıt.

Daha çok, sivil halkı silahlandıran, saldırı, baskın ve patlatma gibi eylemlerle Rus tasarımını ve kurgusunu bozan amerika çabası eleştiriliyor.

Ali Hamrayev’in 1983 yılında gösterime giren kurmacasının, Sovyet bakışı ve anlayışıyla çekildiği; olaylara, bilindik “medeniyet götürüyoruz” kılıfıyla ayna tuttuğu söylenebilir.

Adı: Kabil’de Sıcak Yaz
Özgün Adı: Жаркое лето в Кабуле (Jarkoye leto v Kabule)
Yönetmen: Ali Hamrayev, Veli Latif
Yazan: Vadim Trunin, Esedullah Habib
Görüntü Yönetmeni: Yuri Klimenko
Kurgu: V. Ostrinskaya, H. Marzi
Müzik: Eduard Artemyev
Oyuncular: Oleg Jakov (Profesor Fedorov), Nikolay Olyalin (Melnikov), Gulya Taşbayeva (Gülce), Matlube Alimova (Suheyl), Cemal Moniava (Aziz), Leyli Hamrayeva (Meryem), Leonard Babahanov (Muhammet), Kadir Faroh (Mesut), Bahtiyar İhtiyarov (Cemal), Behram Matçanov (Behram), Feride Müminova (Feride), Muhammet Nesim (Basmacı), Maksum Maksumov (Yaralı), Can Muhammet (Yaşlı)
Yapımcı: Ali Hamrayev, Şevket Abdusselamov
Yapım: Rusya SSC – 1983
Dili: Rusça
Süre: 82’
Telif hakları: Mosfilm

KABİL'DE SICAK YAZ - 1983

Önceki İçerik“Anne Ben Aptalın Tekiyim…”
Sonraki İçerikAmerikalı Apaçiler Yerine Asyalı Türkler
" Yazacaksınız, yanılgı nerdedir, doğrusu ne olabilir; tartışacağız, iyisini elbirliğiyle araştıracağız. Hadi, hazır mısınız? Ben hazırım, ne eleştirmekten korkarım, ne eleştirilmekten; üstelik o çok sevdiğim kusurumu hâlâ düzeltemedim: Fena halde doğru söylerim!.” Atilla ilhan (1925-2005)

Yorum

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz