YEDİ SİLAHŞÖRLER

Türkçeye Muhteşem Yedili adıyla da çevrilen Yedi Silahşörler, Akira Kurosava’nın 1954 yılında yazdığı ve çektiği Yedi Samuray kurmacasının Holivut uyarlaması.

Japon ulusunun geleneklerinde köklü yeri olan Samuraylık üzerine kurduğu öyküsünde Akira Kurosava, toplumda karşılığı olan geçmişin derin öğelerini yapıtına taşır.

Sığ geçmişinin yetersizliğini örtme çabasındaki abd’nin yaymaca kurumu holivut, Kurosava’nın bu yapıtını Muhteşem Yedili adıyla kendi sinemasına uyarlayarak ortak kimlik açığını gidermeye, bir yönüyle gelenek oluşturmaya katkı sunar.

Aslı olmayan ama gerekliliği duyumsanan alanlarda yeni kahramanlar yaratma bir anlamda kahramanlık uydurarak kimlik kazanma çabası, kültür gelişmişliği ince bir tabaka denli zayıf olan toplulukların başvurduğu bir yöntem.

Vestern diye adlandırılan türden kurmacalarla gerçeği yeniden yorumlayan ve görünmesini istediği biçime sokan Holivut, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu pek çok ülkenin televizyonlarında ve sinemalarında bu yapımları gösterme gücüne de sahip oldu.

Alıntı bir öykü olarak aslının gölgesinde kalan bu Holivut kurmacasında, Türk asıllı oyuncu Çarls Bronson, yedi silahşörden birini oynuyor.

Türkiye’de televizyon dizisi olarak gösterilen Yedi Güzel Adam adı verilen yapım, olanın yanına olmayanı katmak kurnazlığıyla değer yaratma çabası olarak, yerli bir örnek olarak bu bağlama eklenebilir.

 

Adı: Yedi Silahşörler (Muhteşem Yedili)
Özgün Adı: The Magnificent Seven
Yönetmen: John Sturges
Yazan: Villiam Roberts
Görüntü Yönetmeni: Charles Lang
Kurgu: Ferris Vebster
Müzik: Elmer Bernstein
Oyuncular: Yul Brynner (Kris), Eli Vallach (Kalvera),  Steve Makkuin (Mekkuin), Çarls Bronson (Bernardo), Robert Vaughn (Li), Brad Dekster (Heri), James Coburn (Britt), Horst Buchholz (Çiko)
Yapım: abd – 1960
Süre: 128’

YEDİ SİLAHŞÖRLER - 1960

Önceki İçerikKarşıtların Birliği ve Mücadelesi
Sonraki İçerik“Bir Daha Bu Topraklara Ayak Basmayın!”
" Yazacaksınız, yanılgı nerdedir, doğrusu ne olabilir; tartışacağız, iyisini elbirliğiyle araştıracağız. Hadi, hazır mısınız? Ben hazırım, ne eleştirmekten korkarım, ne eleştirilmekten; üstelik o çok sevdiğim kusurumu hâlâ düzeltemedim: Fena halde doğru söylerim!.” Atilla ilhan (1925-2005)

Yorum

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz