CESUR YÜREKLİ BİN BALA

Kazak Türklerinin son dönem çalışmalarından bir olan Cesur Yürekli Bin Bala kurmacası, geçmişte yaşanılan bir kahramanlık öyküsünü günümüze taşıyor.

Çungar Hanlığı ve Kazak Hanlığı arasında geçen ve sekiz yıl sürdüğü (1723-1730) bilinen savaşta, küçük yaşlarına karşın cesaretle yurtlarını savunan Kazak çocukları üzerinden kurulan film, Kazakistan Cumhuriyeti’nin 20. kuruluş yılında gösterilme girdi.

Oyuncuların Kazak Türkçesiyle konuştuğu film, genç kuşaklara ulus bilincini aktaran yaklaşımıyla öne çıkıyor.

Bozkır, at ve savaş sahnelerinin alabildiğine yer bulduğu anlatımda, özgürlük ve direnme kavramlarının altı çiziliyor.

Yönetmen Akan Satabay’in sinema görüngesinden izler taşıyan derlemesinde Lokman Zor, Cesur Yürekli Bin Bala kurmacası için, “başarılı savaş sahneleri ile yüksek bütçeli Holivud yapımı tarihi filmleri aratmayan film, bağımsızlık sonrası Kazakistan’da çekilen en önemli filmlerden biri olarak kabul edilmektedir” görüşünü paylaşmaktadır.

Kırgız Türklerinin kadın önderi Kurmancan Datka kurmacasından sonra Saha Türklerinin ve dünyanın ilk kadın Devlet Başı olan Tomris Han filmini çeken Akan Satabayev, Kazak sinemasının üretken yönetmenlerinin başında geliyor.

Adı:Cesur Yürekli Bin Bala
Özgün Adı: Жаужүрек мың бала (Jaujurek Min bala)
Yönetmen: Akan Satayev
Yazan: Timur Yakşılıkov, Muhammed Mamurbekov, jayik Sizdikov
Görüntü Yönetmeni: Hasan Hıdıraliyev
Müzik Tasarımı: Renat Gaysın
Kurgu Yönetmeni: Nicolas Trambasievicz, Kristofer Bell
Oyuncular: Asılhan Tolyepov, Aliya Anuarbek, Ayan Utepbergen, Kuralay Anarbekova, Tlektes Meyramov, Toleubek Aralbay, Nurlan Alimcanov, Berik Aytcanov, Eduard Ondar, Dauren Sergazin, Artur Tolepov, Aydos Akmurcayev, Mercan Beissenbekov, Doshan Yolcınaksınov, Tunguşbay Elterezi, Bolat Abdilmanov, Berik Aytcanov
Yapım Tasarımı: Kuat Tleubayev
Yapımcı: Eskendir Nurbergen, Aliya Uvalcanova
Yapım: 2012 – Kazakistan
Tür: Kurmaca
Süre: 105′

BİN BALA - 2012

Önceki İçerikVakif Mustafayev
Sonraki İçerikAlmanlar Sizi kullanıyor! Fransızlar Sizi Kullanıyor! Haydi Savaşa!
" Yazacaksınız, yanılgı nerdedir, doğrusu ne olabilir; tartışacağız, iyisini elbirliğiyle araştıracağız. Hadi, hazır mısınız? Ben hazırım, ne eleştirmekten korkarım, ne eleştirilmekten; üstelik o çok sevdiğim kusurumu hâlâ düzeltemedim: Fena halde doğru söylerim!.” Atilla ilhan (1925-2005)

Yorum

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz