Gerçeğin Kurgusu

Masaki Kabayaşi, Amerika Birleşik Devletlerinin, Nagazaki ve Hiroşima’ya atom bombalarıyla yok ettikten, Japonya’yı yenilgiye uğrattıktan sonraki süreçte yönü değişen Japon Sinemasının ilk temsilcilerinden biri.

Jumpei Gomikava’nın, 1955, 1956 ve 1958 yıllarında yazdığı İnsanlık Durumu başlığı altında toplanan, altı bölümden oluşan üç ciltlik romanı sinemaya uyarlayan Masaki Kabayaşi, tanığı olduğu çağın anlatımını, aldığı sanat değerleriyle birleştirerek izleyiciye sundu.

Savaş karşıtlığını öne çıkaran Daha Büyük Bir Aşk Yok, Sonsuzluğa Giden Yol ve Askerin Yakarışı adlarını taşyan üç bölümlük sinema filmi dizisi tüm dünyada bilinen, izlenen bir yapıt olarak öne çıktı.

Masaki Kabayaşi bir dönemin en önde gelen Japon yönetmeni olarak öne çıkarken, bu tanınırlığının önemli bir kısmını, İkinci Dünya Savaşı sonrası yapıya borçludur denilebilir.

Adı: İnsanlık Durumu – Daha Büyük Bir Aşk Yok
Özgün Adı: 人間の條件 (Ningen no jöken)
Öykü: Jumpei Gomikava’nın aynı adlı romanı
Yönetmen: Masaki Kobayaşi
Yazan: Masaki Kobayaşi
Görüntü: Yoşio Miyajima
Kurgu: Keiçi Uraoka
Müzik: Çuji Kinoşita
Oyuncular: Tatsuya Nakadai (Kaji), Miçiyo Aratama (Miçiko), Çikage Avaşima (Tofuku Kin), Ineko Arima (Şunran Yö), Sö Yamamura (Okişima), Keiji Sada (Kageyama), Köji Nanbara (Kao, Şinji Nanbara), Akira İşihama (Çen), Bilade Aybars (Yazıcı), Kōji Mitsui (Furuya), Seiji Miyaguçi (Vang Heng Li), Eitaro Ozava (Okazaki), Toru Abe (Vatai), Junkiçi Orimoto (Sai), Masao Mişima (Kuroki), Kyū Sazanka (Ço Meisan), Eijiro Töno (dükkancı), Yasuşi Nagata (Muta), Yoşio Kosugi (Kavaşima), Şinsuke Aşida (Matsuda), Toşiko Kobayaşi (Yasuko), Taiji Tonoyama (Huang), Ryūji Kita (Liu)
Yapımcı: Şigeru Vakatsuki
Yapım: Japonya – 1959
Dili: Japonca
Süre: 208’

İNSANLIK HALİ 1 - 1959

Önceki İçerikFilm Severler Hasta İnsanlardır
Sonraki İçerikBurayı Biz Yönetiyoruz Vaklav!
" Yazacaksınız, yanılgı nerdedir, doğrusu ne olabilir; tartışacağız, iyisini elbirliğiyle araştıracağız. Hadi, hazır mısınız? Ben hazırım, ne eleştirmekten korkarım, ne eleştirilmekten; üstelik o çok sevdiğim kusurumu hâlâ düzeltemedim: Fena halde doğru söylerim!.” Atilla ilhan (1925-2005)

Yorum

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz