KÖKSEREK

Kazak Türk’ü yazar Muhtar Avezov’un, aynı adlı öyküsünden sinemaya uyarlanan Kurt Kanı, 1973 yılında Kırgız Türk’ü yönetmen Tölömüş Okayev tarafından çekildi.

Türkiye’deki gösterim adı Kurt Kanı olmasına karşın, hem öykünün hem de filmin özgün Rusça adı Vahşi. Kazak Türkçesinde ise Kökserek olarak karşılk buluyor.

Kök ve serek sözlerinden oluşmuş birleşik bir ad, Kökserek. Kökbörü yani bozkurt sözünü çağrıştıran Kökserek, öykünün ana izleğindeki kurt yavrusuna, Kazak balasının verdiği ad.

Sovyetler Birliği döneminde, Türk soylu aydınların görünür olabilmelerinin önemli bir koşulu, yapıtlarını Rus dili ile aktarmaları, Rusça yazıp, söylemeleriydi.

Bu koşullarda gerek Avezov gibi yazarların, gerekse Okayev gibi yönetmenlerin verdikleri eserler, öz dillerinin dışında oluyordu. Ancak onlar söylemek istediklerini, sanatın geniş yollarında buluyor, akıllıca yerindeliklerle halka ulaşabiliyorlardı.

Avezov’un öyküsünü oyunlaştıran Andrey Mihalkof Konçalovski, Aytmatov’un İlk Öğretmen filmini yöneterek başladığı sinema yolculuğunda, gerek Sovyet döneminde, gerekse Rusya Federasyonu döneminde adını öne çıkaran işler ortaya koydu.

Cemile kurmacasının Daniyar’ı ve Tölömüş Okayev’in Kızıl Elma filmindeki Temir’i oynayan Suymenkul Çokmorov, Kökserek’te Ahangul’u canlandırıyor.

Kökserek, öykü yazarından, yönetmenine ve oyuncusuna değin, alanlarında tartışmasız en iyilerden oluşan bir devler geçidi gibi.

Adı: Kurt Kanı
Özgün Adı: Лютый (Lyutiy / vahşi)
Kazak Türkçesi: Көксерек (Kökserek)
Yönetmen: Tölömüş Okayev
Öykü: Muhtar Avezov (Серый-лютый / Boz-vahşi / 1929)
Yazan: Andrey Mihalkov Konçalovski, Eduard Tropinin
Görüntü Yönetmeni: Kadırcan Kıdıraliyev
Müzik Tasarımı: Dungenbay Botbayev
Kurgu Yönetmeni:
Oyuncular: Kamber Valiyev (Kurmaş), Suymenkul Çokmorov (Ahangul), Aliman Cankorozova (Kurmaş’ın nenesi), Karmanbay Satayev (Hasan), Nurcuman İhtimbayev (Bayın oğlu)
Yapım: 1973 – Kazakistan SSC
Tür: Kurmaca
Süre: 93′

KÖKSEREK - 1974

Önceki İçerikKorku, Daha Pek Çok Kurmacaya Gebe…
Sonraki İçerikDeney, Yeni Gelir Kapısı oldu
" Yazacaksınız, yanılgı nerdedir, doğrusu ne olabilir; tartışacağız, iyisini elbirliğiyle araştıracağız. Hadi, hazır mısınız? Ben hazırım, ne eleştirmekten korkarım, ne eleştirilmekten; üstelik o çok sevdiğim kusurumu hâlâ düzeltemedim: Fena halde doğru söylerim!.” Atilla ilhan (1925-2005)

Yorum

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz