OH OLSUN

Türk sinemasındaki güldürü yapıtlarınının en akılda kalanlarının yazarı Sadık Şendil dense yeridir.

Yeşilçam filmlerinin, Türk halkının geleneklerinden uzaklaştırılıp dönüştürülmesinde koçbaşı gibi kullanıldığını bir yana bırakarak, salt sinemanın etkisi göz önüne alındığında, Sadık Şendil, bu yapıyı çözen ve en iyi kullanan yazarların başında geliyor.

Yeşilçam kurmacalarının Türk sinemasını oluşturduğu dönemlerde, onlarca sevilen yapıtın yazarlığında Sadık Şendil imzası vardır ki, bunların sayısının iki yüz dolayında olduğu biliniyor.

Hababam Sınıfı, Şaban gibi kimileri dizi haline gelen güldürülerin yanısıra, özellikle altmışlı yıllarda, Bir Millet Uyanıyor, İngiliz Kemal, Çakırcalı Mehmet Efe gibi ulus kimliğini diri tutan yapımların da yazarı olan Sadık Şendil, Türk izleyicisinin ilgisini çekmeyi bilen yaklaşımla sevgiden kahramanlığa, emekten sömürüye, aile bağlarından toplum ilişkilerine değin pek çok kavramı yapıtlarına özne olarak yerleştirme başarısını gösteren, üretken bir Türk yazarıdır.

Arzu film yapımcılığında 1973 yılında izleyiciyle buluşan Oh Olsun, meslek yaşamının ana izleğini Türk izleyicisinin beğenisi kazanmak olarak belirleyen, güldürü filmlerinin unutulmaz yönetmeni Ertem Eğilmez imzası taşıyor.

Adı: Oh Olsun
Yönetmen: Ertem Eğilmez
Yazan: Sadık Şendil
Görüntü Yönetmeni: Erdoğan Engin
Oyuncular: Tarık Akan (Ferit Haznedar), Hale Soygazi (Alev), Kemal Sunal (Fazıl Haznedar – Ferit’in abisi), Halit Akçatepe (Ferdi Haznedar – Ferit’in kardeşi), Münir Özkul (Burhan Usta – Alev’in babası), Hulusi Kentmen (Fehmi Haznedar – Ferit’in babası), Adile Naşit (Ferit’in annesi), Metin Akpınar (Doktor Metin), Serap Olguner, Nevin Güler (Nevin), Mürüvvet Sim (Alev’in annesi), Beyza Başar (Canan – Alev’in kardeşi), İhsan Yüce (İhsan Usta)
Yapım: Türkiye – 1973
Süre: 86’
Telif hakları: Arzu Film

OH OLSUN - 1973

Önceki İçerikAlman Yöntemiyle Terörle Mücadele
Sonraki İçerikBir Gün Hepimiz Ölürüz oğlum
" Yazacaksınız, yanılgı nerdedir, doğrusu ne olabilir; tartışacağız, iyisini elbirliğiyle araştıracağız. Hadi, hazır mısınız? Ben hazırım, ne eleştirmekten korkarım, ne eleştirilmekten; üstelik o çok sevdiğim kusurumu hâlâ düzeltemedim: Fena halde doğru söylerim!.” Atilla ilhan (1925-2005)

Yorum

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya giriniz